Trei magi de la rasarit

La catedrala din Koln sunt niste relicve ciudate: 3 cranii despre care se spune ca ar apartine celor 3 magi care au venit sa-l cunoasca si sa se inchine in fata pruncului Iisus, la nastere. Aceasta informatie a fost subiectul unui documentar care mi s-a parut si argumentat si nepartinitor. In conformitate cu adevarurile biblice, cei 3 erau de varste diferite: unul tanar, unul matur si unul batran si asa se prezentau si craniile respective: unul cu oasele nesudate complet, altul apartinand unui barbat matur iar cel de-al treilea era al unui varstnic.

TREI MAGI DE LA RASARIT - Mausoleum Galla Placidia, Ravena

Si datarea lor corespunde perioadei in care a trait Iisus. Tot in acest documentar, mai e aratat un mozaic aflat in Mausoleum Galla Placidia  (construit 425-430en) din Ravena (It.)  si care ii infatiseaza pe cei 3 magi. Ce m-a surprins a fost ca, toti cei 3 purtau caciula dacica ! De aici … am incercat sa infiripez povestea celor trei,  numele lor erau Baltazar, Gaspar, Melchior.

Baltazar = balta + zar (tar, tara) = adica “Cel din Tara Baltilor” … ori “tara baltilor” nu poate fi alta decat Delta Dunarii, deci era un Mag  Pustnic, ce salasluia in Delta Dunarii. Probabil ca era cel tanar, caci nu apucase sa-si faca o faima in cele spirituale, fiind numai asociat cu locul de origine.
Gaspar = vine din slavul Gospodi = Dumnezeu, dar si in romana e …”gospodar”  adica  “cel ce tine ordine”, iar creatorul ordinii si al legilor este tot … Dumnezeu ! Deci el era “Omul Lui Dumnezeu”.  Acesta era probabil cel matur, si care prin piosenia si intelepciunea lui isi atrasese faima si porecla sus amintita.

Melchior = era cel varstnic … pentru ca se misca mai incet si sovaielnic i se spunea Melcul, dar pentru firea sa blajina era alintat:  Melcutul, Melchior … Posibil sa fi avut si alta origine numele, total diferita: Mel = miere, chior, adica sarmanul nu vedea de un ochi dar era bland si bun ca mierea … Ori cea mai bogata in stupi si miere era tot …  Dacia !

Dar cum ramane cu … “veneau de la rasarit” ? Pai simplu … cultura romana, cea dominanta in acea perioada, era cea care aseza reperele, toate acestea raportandu-se la Imperiul Roman. Ori, intradevar, Delta Dunarii si Moldova de azi, erau asezate la … limita rasariteana a Imperiului Roman, deci cei magi, daci (dochi) veneau intradevar de la … rasarit !

Si cine avea o cultura mai spiritualizata in acele timpuri decat … Getia ?

ADDENDUM

Referitor la un comentariu: ” Din cate am citit, cei trei magi ( regi.. crai.. ) erau Gaspar ( Caspar ) – regele Tarsusului, Melchior – liderul Arabiei si Balthazar – regele Etiopiei. La zarirea stelei, ei au plecat catre Bethlehem, unde au ajuns dupa 12 zile, de Epifanie…
Dar formularea ta mi se pare mai aproape de realitate..”

Varianta pe care am propus-o despre cei 3 magi, porneste de la ipotezele materiale (mozaicul din Ravena, craniile autentificate ( din catedrala din Koln) dar si faisabilitatea practica a unui asemenea eveniment.
Daca 3 crai din 3 zari ar fi decis sa porneasca la drum lung (12 zile) ei ar fi trebuit sa fie insotiti si de o suita numeroasa, inclusiv armata.  Traversarea unor teritorii straine a unor “regi, crai” insotiti si cu armata, nu stiu cat ar fi fost de ..acceptabila si lipsita de incidente din partea liderilor locali… Sa presupunem apoi, ca cei trei s-ar fi intalnit undeva, intamplator, pe drum…Toti 3 regi, cu suite si armate, avand acelasi scop… + rase diferite si bariera lingvistica… Nu cred ca ar fi iesit fara…”scantei”! Mai adaug si prezentarea darurilor.. In mod cert, cei3 crai, ar fi fost insotiti si de cei 3..magi locali adevarati, caci nu cred ca ei insisi ar fi urmarit astrele, interpretand etc. Deci la prezentarea darurilor ar fi trebuit sa participe cel putin: 3 crai+3magi, caci nu cred ca vreunul ar fi renuntat la participarea sa la acel eveniment… In timpul acesta, cele 3 suite ..cumulate, ar fi stat pe undeva prin… “apropiere”..Nu cred ca ar fi trecut neobservata o asemenea desfasurare de.. forte… Seamana cu..relatarea biblica? Sau varianta celor 3 daci (V. Ravena) e mai simpla si mai.. plauzibila?

A mai existat un comentariu in care se spunea ca “intalnirea” celor 3 crai ar fi putut fi ..fara “scantei”, caci erau animati de simtaminte..nobile..

Comentez pe paragrafe:

Cred totusi ca ar fi… iesit cu “scantei” in cazul …crailor (regi):

1) Cei trei nu erau…cu simtaminte “crestine” caci acesta abea se nastea…in sens fizic!
2) Intrucat nu exista o intelegere anterioara intre ei, era o rivalitate de timp, care ajunge primul si care daruri sunt mai valoroase
3)Toti 3 regii erau observati de propriile suite care la orice semn de slabiciune sau inferioritate din partea regelui lor ar fi putut sa-i prejudicieze imaginea la intoarcerea in tara. Asa ceva nici-un rege nu-si putea permite…Era deci imperios necesar sa apara “primul” in competitia cu ceilalti doi ..”rivali” caci asta erau!

Mai puteti citi: http://georgevalah.wordpress.com/2011/02/02/iisus-a-fost-dac-nu-evreu/#comments 

 ATENTIE! Din link, se vizualizeaza rubrica “Comment” (ex. Carla) Pentru articol, rulati pagina in sus! 

About these ads

19 comentarii on “Trei magi de la rasarit”

 1. nikoleta spune:

  sunt in klasa a8a sh vn krakiunul sh fakem o skeneta la skl sh eo jok rolul lui melchior sh e un rol dragutz

 2. Alexandru spune:

  La fel, muuuult succes. In alta ordide de idei, sper ca nu folosesti acelasi alfabet si cand dai teza :)

 3. ramona suciu spune:

  O mica eroare daca imi permiteti. Mozaicul cu pricina, se afla in biserica Sant’Apollinare Nuovo din Ravena si nu in Mausoleum Galla Placidia asa cum
  ati mentionat. Sper sa nu se supere nimeni.
  ” Tot in acest documentar, mai e aratat un mozaic aflat in Mausoleum Galla Placidia (construit 425-430en) din Ravena (It.) si care ii infatiseaza pe
  cei 3 magi.”

  http://www.bluffton.edu/~sullivanm/italy/ravenna/santapollinare/nuovo.html

  Ramona Rorvik.

  • George Valah spune:

   Personal nu am avut inca ocazia sa vizitez Ravena… Dar asa cum e mentionat in Wikipedia asa am localizat mozaicul… De altfel si videoclipul si alte site-uri se refera tot la Galla Placidia… Oricum, daca aveti dreptate, informatia e binevenita!

 4. Cornel spune:

  Se pare că nu prea citești scriptura de spui că Domnui Isus Hristos este de nationalitate Dac = Român nu Evreu, precum istoria Israelui și Evreilor spune
  că Isus este nație Evreu vezi neamul de unde se trage Domnul Isus: Luca.3:23-38
  Să fie frică de Dumnezeu despre ce scri că vede o lume întreagă prostia ta

  • George Valah spune:

   Comenturile se refera la:

   http://georgevalah.wordpress.com/2011/02/02/iisus-a-fost-dac-nu-evreu/#comments

   Cornele – ce nume adevarat ai- Eu nu spun nimic, pentru ca redau ceea ce deja s-a spus si s-a admis ca adevarat de foarte multa vreme: acelea cu albastru sunt “link” si fac trimitere tocmai la sursele de informare. Daca poti, citeste! Iata ce am scris acolo:
   “Mai departe descendenta lui Iisus este atribuita ca venind dinspre Nathaniel –dupa Luca , iar dupa Matei, descendenta este dinspre SOLOMON !

   http://en.wikipedia.org/wiki/Genealogy_of_Jesuse

   Deci am admis ambele variante, desi personal inclin sa cred una din ele mai adevarata, si explic in text si de ce!

   Asadar inafara de Luca 3:23-38, rogu-te apleaca-ti privirea si pe Matei 1:6 s.a.m.d. Iar in timp ce Luca cu retinere spune “precum se credea”, Matei nu mai are aceasta retragere ci afirma genealogia direct din Solomon, fiul “vaduvei” lui Urie (Uriah hittitul, cel ucis chiar de David pentru a-i lua soata Betsheba). Chiar daca Iisus s-ar trage din ascetul Nathaniel, fiul lui David- evreu si al hittitei (daca) Betsheba, tot ar fi pe jumatate dac hitit, dar daca neamul vine dinspre Solomon, fiu biologic al lui Uriah si Betsheba – ambii hittiti daci – atunci cred ca discutia tine de o alta logica pe care te las s-o dezvolti de unul singur.
   Asa ca mai usurel cu “prostia” Cornele si coada mai jos…

 5. [...] daruri nepretuite, insã la indemâna tuturor;  pe paginile George Valah Bolg am gasit  imaginea clasica a celor trei crai de la Rasarit ; sub imagine scriu si eu cãteva [...]

 6. [...] Sursa: George Valah Blog Like this:LikeBe the first to like this post. [...]

 7. Pr Timotei spune:

  etimologia cuvantului gospodar este de origine slava-Gospodi -Dumnezeu
  ceea ce sustii e foarte improbabil si nedemonstrabil, iar iisus a fost evreu,

  • George Valah spune:

   Exact asa am spus si eu…gosodar vine de la gospodi. Deja insa am multe dubii “cine de la cine” a imprumutat cuvintele, adica …”noi” de la slavi sau “slavii” de la noi? Ulterior am gasit ceva foarte interesant http://georgevalah.wordpress.com/2010/02/19/inaintea-lui-alexadru-macedon-dacii-au-cucerit-india/
   Adica asa cum relateaza un cronicar al lui Alexandru cel Mare, “Dionisienii” cucerisera cu mult inaintea lui India si o CIVILIZASERA! El mai spune despre “sciti” (slavi) ca erau nomazi, in carute si pe jumatate salbatici, ca si indienii de altfel! Acum…ca sa cuceresti India, se presupune ca “ai parcurs/cucerit” tot teritoriul pana acolo, etc.! Concluziile reies usor, “cine de la cine” a invatat, si cum de sunt atatea cuvinte comune intre romana de azi si slava sau indieni…Mai am multe alte argumente, dar necesita spatiu!
   Eu am “demonstrat” si venit cu argumente, cum am ajuns la concluzia de originea daca si nu evreiasca a lui Iisus. Daca ai argumente, le astept…Altfel e doar o simpla afirmatie/negatie.

 8. criss spune:

  Daca cele trei cranii aratau varste diferite, inseamna ca ei au murit atunci, respectiv unul tanar, unul de varsta mijlocie si unul batran? Toti trei deodata? Oare cum au resusit?

  • George Valah spune:

   De unde reiese asta? Nu apare ca ar fi fost gasite in acelasi mormant! Puteau fi “colectate in timp” din diverse locuri si apoi au ajuns laolalta la Catedrala din Koln…
   In cazul (pe care il cred adevarat) ca fiecare din ei a fost “un maestru al spiritualitatii dacice”, desigur ca mormintele lor au ramas cunoscute fiind apoi usor de gasit. Restul, e …istorie!

 9. […] Postat: noiembrie 8, 2009 | Autor: George Valah | Filed under: Istoria | Tags: Baltazar, catedrala, Delta Dunarii, Gaspar, Getia, Koln, Melchior, mozaic, Ravena |14 Comments » […]

 10. […] la concluzia ca “cei trei magi” care au adus daruri la nasterea Mantuitorului, au fost daci (Trei magi de la rasarit), am inceput sa am intrebari referitoare la asa zisa origine de evreu a lui […]

 11. […] la concluzia ca “cei trei magi” care au adus daruri la nasterea Mantuitorului, au fost daci (Trei magi de la rasarit), am inceput sa am intrebari referitoare la asa zisa origine de  evreu a lui  Iisus. Dintotdeauna […]

 12. […] la concluzia ca “cei trei magi” care au adus daruri la nasterea Mantuitorului, au fost daci (Trei magi de la rasarit), am inceput sa am intrebari referitoare la asa zisa origine de  evreu a lui  Iisus. Dintotdeauna […]


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 344 other followers