Briceagul militar elvetian, depasit de … briceagul militar roman !

Cu 1800 de ani inaintea elvetienilor, romanii inventasera deja briceagul militar! Fiecare componenta avea un rol precis: de exemplu varful ascutit, era folosit la scoaterea melcilor din gaoace, pentru a fi mancati !


Se presupune de asemeni ca spatula era folosita la extragerea sosului de gatit din sticlele cu gatul ingust. Setul briceag, de dimensiunile 8×15 cm, a fost descoperit in zona mediteraneana acum mai mult de 20 de ani, dar a ajuns in Galeria de Antichitati Grecesti si Romane a Muzeului Fitzwilliam din Cambridge in 1991. Expertii presupun ca a apartinut unui calator instarit, si probabil a fost facut …la comanda! Se mai estimeaza ca a fost confectionat cam intre anii 200-300en, cand Imperiul Roman era infloritor. El a fost confectipnat din argint, deci nu era destinat oamenilor de rand!
Bricegele elvetiene moderne isi au originea in 1895, in localitatea Schwiz si au fost concepute de Karl Elsener.

NOTA: Faptul ca acest set bruceag era confectionat din argint, este extrem de interesant, caci argintul e cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene si deci se steriliza singur ! Oare … ce cunostinte aveau romanii despre … microbiologie si proprietatile antiseptice ale … argintului ?


The Roman Army Knife: Or how the ingenuity of the Swiss was beaten by 1,800 years


3 comentarii on “Briceagul militar elvetian, depasit de … briceagul militar roman !”

 1. klausen1976 spune:

  senzational ! Am ramas masca …Civilizatiile antice ofera permanent surprize …

  • George Valah spune:

   Pe mine m-a mirat ca l-au facut din..argint! Argintul e moale, dar… se autosterilizeaza..Adica chiar daca nu avea unde sa-l spele, tot nu dezvolta flora bacteriana pe resturile de mancare ramase! Asta da, tehnica de varf! Ca sa nu mai vorbim de conceptia si realizarea sa! Desi argintul este usor ca metal, decuparile din manere il faceau si mai usor ca unealta, desi pare mare in dimensiuni! Apoi, toate partile masive, pline sunt spre coada manerului, asa incat atunci cand era incarcat cu mancaare in partea opusa, se echilibra perfect! Imaginea generala este de „tot unitar” adica e gandit in ansamblu, functional, tehnologic si… artistic! Oare mesterul, pe unde se nascuse, si de la cine a invatat arta sa…?

  • George Valah spune:

   PS Si cei de la revista de metrou RING au fost sensibili la …”briceagul roman”! Asa ca … l-au mai aranjat si l-au pus azi, 01.02.10 pe coperta de inchidere! Macar un….”multumesc”!


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.