Un nou test de sange, spune daca o tumoare raspunde sau nu la tratament !

Benzopyrene-DNA

Un test ADN de sange, care poate indica daca o tumoare canceroasa e in remisie sau nu, in urma tratamentului, a fost dezvoltat de cercetatorii americani si ar putea revolutiona tratamentul cancerului. Asta e valabil pentru orice tip de tumoare si astfel medicii vor putea urmari mai bine efectele tratamentului. Testul care va fi disponibil pe scara larga in 5 ani, va scutii unii pacienti de chimioterapie sau radioterapie inutila, caci va fi capabil sa depisteze chiar si tumorile microscopice, care nu se pot vedea in imagini radilogice.  De asemenea el va fi benefic pentru chirurgii care sa devina mai putin radicale, nemaifiind nevoie de indepartare exagerata de tesut sanatos. In prezent testul costa cam 5000$, dar e de asteptat ca pretul sau sa scada, cand va fi produs pe scara larga.  Dr Velculescu, autorul testului, si-a  prezentat cercetarile la Conferinta American Association pentru Advancement of Science, in San Diego, iar detaliile sunt prezentate in revista Science Traditional Medicine.

Testul denumit PARE adica „personalized analysis of rearanged ends” nu va ajuta inlocuind biopsia, aceasta trebuind luata in diagnosticul initial si totodata sa se poata  realiza secventa ADN a cancerului respectiv si apoi sa poata fi comparata cu ADN-ul tesuturilor sanatoase. Rezultatele sunt apoi analizate pentru modificari ADN, numite „rearanjari” (rearangements) Aceste rearanjari, pot servi apoi ca biomarkeri ai tumorii,

New blood test detects whether a cancerous tumour is responding to therapy


2 comentarii on “Un nou test de sange, spune daca o tumoare raspunde sau nu la tratament !”

  1. Cati Lupaşcu spune:

    Aveam 14 ani cand am dat prima data piept cu cancerul. Primul a fost tata. Au urmau apoi o matusa, mama, o prietena, cumnatul, iar anul acesta o verisoara. E o boala perfida, dar pot sa va spun ca din anii ’80 si pana acum stiinta a evoluat incredibil. Ramane in multe cazuri o boala incurabila, dar la fel de adevarat, cancerul este boala care a oferit cele mai spectaculoase „minuni”. In lupta cu ea sunt foarte importante credinta, increderea si dorinta de a invinge.

    • George Valah spune:

      Bolile sunt perfide, prin natura lor aparent incontrolabila si distructiva asupra organismului… E greu de luptat cu ceva ce este … chiar in interior, cu dusmanul din ‘nautrul cetatii … De aceea ne incredintam in mainile unor „straini” – doctorii, care din exterior sa lupte cu ceea ce se gaseste in noi! Poate … asta e masura alienarii noastre in timpurile de azi ? Credinta, increderea, dorinta de vindecare, sunt ferestre spre interiorul nostru … Si poate asa sa fie adevaratul mesaj al bolilor: sa revenim „acasa” ca fii risipitori si uituci ?


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.