Contract de …100 miliarde de dolari, urmeaza sa fie semnat intre Gazprom si Polonia, dupa decesul fulgerator al Presedintelui Kaczynski !

La cateva zile dupa decesul oponentilor acestui proiect, printre care se numara si Presedintele Lech Kaczynski, Primul Ministru Donald Tusk al Poloniei e in etapa premergatoare semnarii unui contract cheie cu Gazpromul Rusiei !

Sub contractul de 100 miliarde de dolari – cel mai mare din istoria Poloniei, aceasta isi va mari importul de gaz din Rusia.  Prin acest contract, Polonia va importa gaz din Rusia pana in 2037, fiind 100% dependenta de gazul rusesc pentru urmatorii 28 de ani ! Asta, in ciuda descoperirii unor uriase rezerve de gaze in Polonia, in luna Aprilie a acestui an, chiar inaintea comemorarii de la …Katin ! Aceste rezerve estimate la 3000 de miliarde de mc, i-ar ajunge Poloniei pentru urmatorii 200 de ani!  Dupa cum remarca ziarul rusesc Komersant, prin aceasta descoperire, rezervele de gaz ale Europei ar putea sa creasca cu 47% ! Dupa cum se stie, Presedintele Kaczynski cat si alti oficiali care au pierit cu ocazia accidentului aviatic de la Smolensk, se opuneau semnarii acestui contract, intrucat exista deja un contract in derulare pe 22 de ani si nu vedea  necesara extinderea acestuia catre 30 de ani.  Premierul Tusk, a acordat de asemenea companiilor americane  (Exxon) facilitati generoase  in exploatarea acestor zacaminte, cand ele ar fi putut fi valorificate prin tehnologiile avansate poloneze. Printr-o vizita a Premierului Tusk la Smolensk  doar cu cateva zile  inaintea comemorarii de la Katin, un acord verbal a fost incheiat cu Primul Ministru Vladimir Putin.

Gazprom a inceput de asemenea constructia magistralei de gaz Nord Stream, care va traversa apele teritoriale ale Finlandei, Suediai, Danemarca si Germania. Dupa cum reiese, Gazprom, Exxon si alte companii , ar putea beneficia de pe urma noului context politic din Polonia.

 Polish President Killed Over Russian Gas Deal ?


3 comentarii on “Contract de …100 miliarde de dolari, urmeaza sa fie semnat intre Gazprom si Polonia, dupa decesul fulgerator al Presedintelui Kaczynski !”

  1. quasiote spune:

    Polonezii din câte am văzut și-au iubit foarte mult președintele, au ca obțiune să ceară demisia primului ministru.

  2. […] după cumpărăturile zilei,  iar eu am rămas cu mezina familiei, Cristinel. Imaginaţia unui tată, pentru copilul său, este penibil de săracă,  faţă de ingeniozitatea mamei, de a capta […]


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.