Sfarsitul Universului, mult mai aproape decat se credea !

Universe

Asa a inceput, cand Big Bang a creat Universul nostru  acum 13,7 miliarde de ani… Dar un grup de fizicieni condusi de  Raphael Bousso de la University of California, Berkeley, a calculat ca sunt… 50/50% sanse ca Universul sa se sfarseasca in urmatorii… 3,7 miliarde de ani ! Dupa Big Bang, Universul a continuat sa se indeparteze, cu miscare accelerata si se presupune ca aceasta expansiune va continua pentru totdeauna… Grupul de fizicieni a aplicat calculele teoriei „inflatiei”, prin care se presupune ca in spatiu pot apare spontan „un fel de balonase” , din care unele se dilata pentru totdeauna, iar altele colapseaza si dispar… Aceste balonase, unde fiecare din ele reprezinta un univers,  apar si dispar in existenta, asa cum se intampla si in.. „fierbere apei”! Aici poate interveni faptul ca intr-un numar infinit de nasteri/disparitii de universuri, devine imposibil sa se poata determina cand se va naste un anumit univers… Dar daca un numar infinit de obseratori castigatori din Univers castiga „loteria”, cum se mai poate spune ca a o castiga este un fapt improbabil..? Bousso si echipa sa, au cautat sa determine numarul de „balonase” care exista in fiecare moment si numarul de observatori din fiecare balonas, pentru a determina frecventa reativa a observatorilor care pot exista intr-un Univers, comparata cu frecventa relativa a observatorilor care pot trai in alt Univers. Dar problema nu are solutii, decat daca se introduce arbitrar  un punct limita finala… Cu aceasta ipoteza, rezulta prin calcule valoarea de 3,7 miliarde ani, ca timp ramas pana la .. sfarsitul Universului nostru !

The End of the World as We Know It?


5 comentarii on “Sfarsitul Universului, mult mai aproape decat se credea !”

  1. […] Sfarsitul Universului, mult mai aproape decat se credea ! Tue Oct 12, 2010 18:02 pm Asa a inceput, cand Big Bang a creat Universul nostru  acum 13,7 miliarde de ani… Dar un grup de fizicieni condusi de  Raphael Bousso de la University of California, Berkeley, a calculat ca sunt… 50/50% sanse ca Universul sa se sfarseasca in urmatorii… 3,7 miliarde de ani ! Dupa Big Bang, Universul a continuat sa se indeparteze, cu […] […]

  2. […] Cu tine, nu ! Dar cine-i prietenul meu ca eu însumi; nu tu ? Încep imediat, mi-am revenit: dacă n-ai auzi-o […]

  3. sorin spune:

    Aetronomii de pe Terra nici nu stiu cate urechi au dar sa mai determine si varsta universului .Exista atatea intrebari si atat de putine raspunsuri.

  4. Carla spune:

    ….si celor mai mari sceptici le e dat sa vada si sa auda in final…..


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.