De rerum naturae: „17 modalitati de a se ascunde adevarul…”

  1. Fa pe prostul: daca nu s-a „raportat oficial” nu e stire, nu exista.
  2. Fa pe indignatul!Asta e cunoscut si ca stilul „cum indraznesti”!
  3. Caracterizeaza acuzatiile ca „zvonuri” sau si mai bine ca „barfa”!Daca in ciuda blocarii stirii, publicul/uniil afla totusi despre faptele suspecte, asta se poate intampla numai prin „zvonuri”! Daca vor da crezare „zvonurilor” asta inseamna  ca sunt „paranoici” sau „isterici”!
  4. Doboara „omuletul de paie”! Leaga-te numai de cele mai slabe aspecte ale celor mai slabe acuzatii! Si mai bine: creaza un om de paie propriu: fabrica zvonuri false sau povesti false si da-le drumul cand tu pari sa dezamorsezi toate acuzatiile, pe cele reale si fabricate deopotriva!
  5. Numeste-i pe sceptici cu etichete de genul: „adept al teoriei conspiratiei”, „cap patrat”, minte-ngusta”, „dus cu pluta” si binenteles „zvonist”! Ai grija de asemeni sa folosesti cuvinte grele cand le caracterizezi acuzatiile si aperi „mult mai rezonabilul” guvern si pe aparatorii acestuia. trebuie sa eviti apoi cu grija dezbaterea deschisa si cinstita cu oricare din persoanele pe care le-ai „improscat”. Pentru „asigurare”, aranjeaza-ti propriii „sceptici” pe care „sa-i dobori”.
  6. Pune sub semnul intrebarii „motivele”. Incerca sa iti marginalizezi criticii sugerand cu fermitate ca acestia nu sunt interesati de adevar si ca doar urmaresc o agenda politica partinica, sau pur si simplu o fac pentru bani. (in comparatie cu supracompensatii agenti  guvernamentali care… se presupune ca „nu sunt asa”!)
  7. Invoca autoritatea. Aici presa controlata si opozitia de carton pot fi foarte folositoare.
  8. Respinge acuzatiile ca „stiri invechite”!
  9. Recunoaste pe jumatate. Asta mai e cunoscut si ca „recunoastere si evitare” sau ” a lua pozitia de risc limitat”. Asa creezi impresia de candoare si onestitate in timp ce admiti numai „greseli nevinovate” si „neimputabile legal” (Ex.; decizii luate din  „prostie si nepricepere” inloc de „coruptie si tradare”!GV). Aceasta stratagema adesea cere „o  retragere controlata” care poate fi facuta numai in fata unor „sceptici servili”,  si in conjuntura unor „piete limitate”.
  10. Caracterizeaza infractiunile drept „de complexitate imposibila” si ca „adevarul adevarat, nu va putea fi cunoscut vreodata”.
  11. Fa rationamente „pe dos”, folosind metoda deductiva cu indarjire. Cu „deductii riguroase” si „patrunzatoare” dovezile incriminatoare devin irelevante. De ex: „Avem o presa complet libera”. Daca existau dovezi ca „sinuciderea” lui „X” a fost „inscenata” presa ar fi scris despre asta. Nu au scris si deci nu exista astfel de  dovezi. O alta variatie a acestei teme e a implica probabilitatea unei scurgeri de informatii, iar presa ar fi raportat acele informatii.
  12. Cere scepticilor sa dezlege complet crima. De ex: daca „X” a fost omorat, cine a facut-o si de ce?
  13. Schimba subiectul. Asta include crearea/publicarea de subiecte de distragere a atentiei.
  14. Raporteaza cu usurinta faptele incriminatoare apoi… sa nu se intample nimic. Asta se mai numeste si  raportarea „loveste si fugi”!
  15. Minte cu nerusinare! O metoda favorita de a face asa e sa atribui faptele furnizate de un public  credibil si onest, drept „surse anonime”. 
  16. Creste-ti numarul de „servili” care sa „expuna” scandalul si care se prefac a fi „capionii/reprezentantii”  doleantelor populare.  Rolul lor e de a „vorbi inaintea adevaratilor oponenti” si sa se prefaca a fi „corecti”. O variatiune e sa platesti oameni bogati pentru o treaba pe care ei vor pretinde ca au facut-o din fondurile lor proprii.
  17. Inunda internetul cu agenti. Asta e adevaratul raspuns. „Ce ar putea posibil  motiva o persoana sa petreaca ore si ore pe grupurile de stiri ale internetului pentru a apara guvernul sau presa si sa atace „criticii adevarati”? Nu au autoritatile destui aparatori in ziare, reviste, posturi radio si TV?” Unii ar putea crede ca daca sunt indepartati cei cu pareri disidente de la publicare si posturile mass media e suficient, dar evident  nu e asa. Mai trebuie „bruiat” si internetul…


Seventeen Techniques for Truth Suppression3 comentarii on “De rerum naturae: „17 modalitati de a se ascunde adevarul…””

 1. lili3d spune:

  Cred că pentru unii e atât de uşor să manipuleze masele…
  Pe de altă parte, totul devine atât de greu de crezut…


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.