De rerum naturae: “Cele 10 principii ale unei societati libere!”


Ron Paul 2012

Autorul: Ron Paul, candidat la presedintia SUA 2012.

 1. Drepturile apartin individului, nu grupurilor; ele deriva (chiar) din natura noastra si nu pot fi nici “daruite”/acordate, nici luate de catre guvern.
 2. Toate asociatiile pasnice fie economice sau sociale  alcatuite prin propria lor vointa, sunt permise. Consimtamantul este baza ordinii sociale si economice.
 3. Proprietatea dobandita cu drept, e stapanita privat de  persoane si grupuri (asociatii) alcatuite prin vointa lor, iar drepturile/statutul de proprietar nu poate fi “golit (de continut)/restrans” de guverne.
 4. Guvernul nu are dreptul sa redistribuie proprietatea privata sau sa acorde privilegii speciale nici-unui individ sau grup.
 5. Indivizii sunt responsabili pentru propriile lor actiuni ; guvernele nu pot si nu trebuie sa ne protejeze de “noi insine”. (Vezi situatiile cand “unele persoane” sunt duse fortat/internate in clinici (psihiatrie), vaccinari fortate, etc. GV)
 6. Guvernul nu poate pretinde monopol asupra banilor oamenilor, iar guvernele nu au dreptul sa se angajeze in “falsificari oficiale (de valori financiare)”, nici macar in numele stabilitatii macroeconomice. ( Va reamintiti “nationalizarea valutei” a lui Stolojan? Sau emiterea de obligatiuni fara acoperire, de ex.!GV)
 7. Razboaiele de agresiune, chiar cand sunt numite “de preventie” si chiar fie si numai sub forma regulilor de schimb (embargo, sanctiuni economice, ex. GV), sunt interzise.
 8. “Nulificarea de catre jurati”  acesta e dreptul juratilor de a judeca legea la fel ca si faptele, este dreptul poporului (cetateanului) si  regula in curtile de judecata. (“Nu stiu, eu aplic legea” – e o forma de prostie rau intentionata, iar dreptul de-a “chestiona justetea unei legi” – chiar aprobata de parlament e inalienabil si apartine persoanelor/poporului.GV)
 9. Toate formele de servituti involuntare/obligatorii sunt interzise; nu numai (forma de ) sclavie dar si recrutare, asociere fortata si distribuire fortata de welfare (ajutor banesc minimal de supravietuire acordat de stat).
 10. Guvernele  trebuie sa respecte legea asa cum se asteapta ca si  cetatenii sa o respecte, iar in consecinta nu trebuie niciodata sa se foloseasca de forta pentru a “modela atitudinile (persoanelor), sa manipuleze “raspunsurile sociale”, sa managerizeze economia sau sa spuna altor tari “cum sa se poarte”.
  Delegatii “cu obligatii” (ex. “alesii” care de fapt asculta de “altii” decat de alegatori. GV ), demagogia si “juramintele”, nu apartin miscarii de Libertate.

The Ten Principles of a Free Society by Ron Paul


4 comentarii on “De rerum naturae: “Cele 10 principii ale unei societati libere!””

 1. ZEITGEIST & BRASNENI spune:

  E simpatic tare Paul aista dar cum probeaza dinsul ca nu este o inca unealta in minutele gingase ale masoneriei mondiale ???

 2. Gabin spune:

  pai cu asa principiuri nu-i cam greu sa intrunesti sufragii majoritare?
  ..si nici probleme cu certificatul de nastere nu cred ca are!
  deci raspuns final -nu! (de la oculta) Doar sa pluseze altcineva, cum ar fi populatia? Si nu iese cacialma? si iluminati sa spuna ei pas? interesant joc.

  • George Valah spune:

   L-am cam urmarit „pe tip” si pare ca … „Ponta fata de Boc”, dar l-am auzit si turuind prostii! Ca sanse de alegere…e cam „bagat la mijloc, bruiat, etc” si sunt alti candidatii mai cu tifna si mai populari…dar mai „illuminati”! 😦


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.