29.12.2012 Flash comment! Materiale publicate de dumneavoastra :-)


32 comentarii on “29.12.2012 Flash comment! Materiale publicate de dumneavoastra :-)”

 1. marylena spune:

  April 03, 2012
  FASCISMUL VERDE

  Un grup de inși încearcă să introducă în viața omenirii practici obscen-dictatoriale, eco-fasciste și inumane în numele ecologiei, dar ei fac lucrul acesta numai pentru a acumula averi și bani. În demersul lor nu este nimic ocult, nu este vorba de nici un complot al unui guvern mondial sau masonic sau sionist, de nici o vrăjitorie ci pur și simplu este vorba de manipularea mulțimilor în scopul de stoarce de la ele bani. Asemenea inși obsedați de controlul și gestiunea natalității în lume îi vor prosti în asemenea hal pe oamenii simpli încât îi vor convinge în următorii ani că actul respirației este un păcat și un gest prin care se poluează aerul, care este proprietatea statului! Deci se va instaura o taxă pe respirație! Va trebui să plătim că respirăm!
  Fanatismul ecologic și exaltarea naturistă au dus la crearea premiselor pentru instalarea a ceea ce multe publicații americane numesc Fascismul verde. Legi extraordinar de drastice, de o asprime pur fascistă terorizează mediile de afaceri, dar și persoanele private cu tot felul de prevederi și atenționări, aplicând totdată amenzi strivitoare pentru orice abarete de la ”protecția naturii”. Birocrația verde a ajuns la o asemenea putere de control că până și ridicarea unui simplu coteț pentru câine trebuie să aibă ”acceptul Ministerului Mediului”.
  Fiecare posesor de autoturism plătește taxă pe mediu pentru poluare, fiecare fermier plătește taxă de mediu pentru poluare, fiecare posesor de centrală pe gaze de încălzire a apartamentului plătește taxă de poluare (în România va plăti de anul viitor).
  Un fumător care fumează o țigară se consideră că poluează atmosfera și plătește taxă de epoluare, taxă care e inclusă în prețul fiecărei țigări.
  În fiecare țară a apărut un minister al mediului care tinde să devină un fel de Fitoinchiziție. Zeci de milioane de oameni din țările avansate nu mai mănâncă nimic decât grăunțe și frunze de salată, susținând că această alimentație este singura care îi face mai inteligenți și mai sănătoși. Mulți dintre ei (mai ales femei) se înfometează deliberat, se îmbolnăvesc de anorexie și malnutriție și sfârșesc prin a muri de foame.
  În lume circulă o teorie conform căreia planeta se încălzește din cauză că oamenii consumă carne și gazele pe care ei le elimină în timpul digestiei se ridică în aer și poluează atmosfera accelerând efectul se seră și schimbând clima planetei.
  Întrucât mai multe personalități de știință au protestat împotriva unor astfel de aberații, ele au primit o ripostă severă din partea fanaticilor ecologismului. Profesoara americană Kaari Norgaard, profesoară de sociologie la Universitatea Oregon, a atras atenție într-o conferință șinută recent la Londra că toți cei care manifestă ”rezistență culturală” și ”scepticism față de teoriile oficiale” conform căror omul este vinovat de încălzirea planetei, ar trebui tratați ca bolnavi mintali periculoși și închiși în ospiciu întrucât prezintă pericol pentru societate.
  Cu alte cuvinte, dacă declari că nu crezi că oamenii care trag pârțuri ar fi vinovați pentru efectul de seră și pentru schimbările climaterice pe Pământ, atunci trebuie să fii dus urgent în fața unui tribunal care să te arunce în închisoare. Trebuie remarcat de asemenea și modul în care se pune problema și care denotă o tehnică aparte de intimidare: ”cei care manifestă rezistență culturală”, ”cei care manifestă scepticism față de teoriile oficiale” etc.
  Iată deci că ecologismul se transformă sub ochii noștri într-o dogmă. Omenirea nu s-a mai confruntat cu așa ceva de pe vremea Inchiziției Catolice, care a lăsat în urma ei un râu de sânge și munți de cenușă de oameni arși pe rug. Ne așteaptă oare o nouă experiență la fel de tristă cu o Fitoinchiziție?
  Cert este că teoriile (unele pur aberante) ale Încălzirii Globale sau ale Efectului de Seră s-au politizat nepermis de mult pe fondul analfabetismului și lipsei de informație a sute de milioane de oameni naivi și simpli care nu știu că o singură erupție majoră a unui vulcan este echivalentă cu explozia simultană a o sută de mii de bombe nucleare de tipul celei de la Hirosima.
  Neștiința oamenilor care nu mai citesc nimic în ziua de azi a transformat mulțimea de pe stradă într-o turmă care poate fi manipulată lejer de oricine. Lipsa cronică de informație duce la spaimă și panică. Tocmai de aceea în SUA unii savanți au constatat că teoria lui Asimov privitoare la spaimele mulțimilor neinformate este valabilă și că în lume trebuie să se introducă urgent o știință a comunicării de știință. În caz contrar orice savant rău intenționat poate împinge mulțimile de pe stradă în nebunia fricii și a panicii. În felul acesta există pericolul ca state întregi să cadă pradă unor noi dictaturi în care neoeugeniștii să impună cu mijloace nazise un control drastic al populației și al vieții de familie.
  Americanul Paul Joseph Watson vorbește deja despre numărul alarmant de persoane care au fost condamnate deja în SUA pe baza unor acuze de încălcare a normelor ecologice și se întreabă dacă nu cumva în viitor vor apare colonii de reeducare a celor care manifestă reticență față de politicile oficilae privind protecția Mamei Natură. El spune: este posibil ca în viitorul apropiat să vedem ecogulaguri cu mii de oameni stând în țarcuri de sârmă ghimpată pentru că nu cred în Mama Natură.
  Paul Joseph Watson prezintă deja în cartea lui ORDINE DIN HAOS mai multe organizații și societăți cu ”preocupări ecologice și de restabilire a sănătății planetei” care sunt finanțate intens de mari corporații bancare și trusturi medicale, dovadă că în spatele politicii eco se află interese financiare majore.
  Una dintre societățile pe care el o prezintă este Forumul pentru Viitor. În clipurile propagandistice pe care această societate le difuzează se poate vedea cât de ”dăunător” pentru Mama Natură este comportamentul oamenilor și ce pericol reprezintă oamenii pentru Natură prin faptul că ei consumă carne, conduc mașini, se distrează fără rost și deci consumă oxigen prea mult.
  Ca atare Forumul pentru Viitor emite ipoteza că este necesar ca viața oamenilor să fie controlată drastic de stat, iar cei care refuză să se supună normelor trebuie închiși în ghetouri mizere sau ar trebui să stea în orașe-închisori tip high-tech strict controlate și ele de stat. Desigur, o astfel de lume va fi o lume ținută sub dictatură și teroare, dar totul va fi scuzabil, pentru că în acest fel se va proteja sănătatea Pământului și se va ocroti Mama Natură!
  Extremistul radical ecologist Petti Linkola din Finlanda este de părere în cărțile lui că oamenii sunt vinovați pentru distrugerea Pământului și crede că singura soluție este ca statul să intervină activ pentru scăderea populației. El pledează pentru eugenie, avort și chiar genocid ca mijloace de a preveni suprapopularea. Linkola consideră că Stalin și Hitler pot fi dați exemple pentru faptul că ei au avut curajul să ucidă mase mari de oameni în lagărele de exterminare. Finlandezul nu se declară împotriva acțiunii de exteminare a evreilor de către Hitler, dar este de părere că uciderea evreilor nu trebuia să se facă atât de brutal ci cu mijloace mai blânde, mai umane. El numește Holocaustul ”o operațiune masivă de subțiere a populației care nu a respectat însă normele eticii umane”.
  Pentru ideile sale considerate extrem de novative și pozitive, Petti Linkola a fost omagiat în luna mai 1994 și prezentat pe coperta revistei Wall Street Jornal Europe, publicație în care a declarat în cadrul unui interviu: ”Iubesc Natura și de dragul ei accept ideea că oamenii de pe Pământ trebuie să se împuțineze. Declar cu toată responsabilitate că dacă ar exista undeva un buton care să declanșeze un Al Treilea Război Mondial m-aș duce și l-aș apăsa chiar dacă știu că lucrul acesta provoacă moartea a miliarde de oameni! Important este să salvăm Natura.”
  Extremistul ecologic Petti Linkola este de părere că mai devreme sau mai târziu forma de guvernământ în Uniunea Europeană va deveni ”statul polițienesc verde ideal” care în numele ocrotirii Mamei Natura va interzice oamenilor să folosească automobile și va interzice femeilor sărace să nască copii. Copii, zice el, trebuie să vină doar în familiile elitelor și ale celor bogați.
  Pentru aceste idei Petti Linkola primește din partea statului finlandez o pensie.
  James Lovelock, un alt radical eco este de părere că pentru prevenirea încălzirii globale trebuie suspendate legile democratice și câțiva ”oameni cu autoritate” trebuie să preia conducerea statului și să-i închidă pe ceilalți în rezervații, pentru că ”oamenii sunt prea proști ca să se conducă singuri”.
  Extremistul ecologist Farnish Keith este și el de aceeași părere, dar adaugă că pentru a preveni reîntoarcerea oamenilor la viața modernă, aceștia trebuie duși în mijlocul câmpiilor pe care să le cultive pentru a-și asigura hrana, iar orașele, barajele hidrocentralelor, termocentralele, centralele atomice, șoselele și căile ferate ar trebui bombardate sau aruncate în aer pentru ca oamenii să nu se mai poată întoarce la ele. Iată că dictatorul cambodgian Pol Pot și ideologia khmerilor roșii au un adept chiar în sânul Uniunii Europene.
  Cel care a pus problema însă și mai tranșant a fost dr. Erich Pianka, savant biolog, care a spus la o conferință internațională care a avut loc în Texas în anul 2006 (Distinguished Scientist Award Texas) , că singura modalitate de a se evita încălzirea globală este ca guvernele lumii să se solidarizeze unele cu altele și să procedeze la uciderea a 90% din populația lumii prin răspândirea în aer de către avioane speciale, a virusului Ebola. Asta după ce bogații și elitele s-ar pune la adăpost în construcții subterane. Cei prezenți (savanți, profesori, oameni de știință) nu s-au arătat șocați ci au trecut chiar la discuții pe această temă.
  Unii dintre alarmiștii încălzirii globale au depășit deja granițale extremismului și ale terorismului. Francisco Lotero și soția lui, Miriam Coletti și-au împușcat în piept băiatul de 8 ani și fiica de 7 luni și apoi s-au sinucis. Au lăsat pe masă un bilet în care scriau că-și dau viața pentru a atrage atenția asupra pericolului încălzirii globale. Atrași de zgomotele împușcăturilor, vecinii au intrat în casă și au rămas șocați văzând morții și sângele. Dintre toți, numai micuța de 7 ani a putut fi salvată.
  După cum se vede, cei cu creierele spălate de activiștii eco se manifestă violent pentru a-și exprima convingerile lor și cu nimic mai prejos de teroriștii. Iar manipulatorii lor știu asta.
  Ion DINIȘOR

  • ermaxer spune:

   Cele peste 2000 de experimente nucleare facute de statele dezvoltate ale lumii,nu se pun?Mama lor de nemernici!……Sau,s.u.a. ca stat nesemnatar al Protocolului de la Kyoto.care are 5% din populatia lumii si consuma 35% din resursele energetice ale planetei?….Aaaaa?

 2. marylena spune:

  April 19, 2012
  CUM APAR ISTERIILE COLECTIVE
  Un program televizat foarte mult vizionat în Statele Unite, Dateline NBC, arată oamenilor lucruri importante pentru viaţa zilnică – lucruri care pot periclita existenţa. Astfel, un program a arătat cum anumite camioane fabricate de General Motors izbucnesc în flăcări când sunt ciocnite lateral – şi toţi cei care le folosesc s-au speriat şi s-au decis să le evite. Dar General Motors, întreprindere mare cu resurse, a reuşit să descopere că reporterii de la Dateline NBC încărcaseră dispozitive inflamatoare pe două dintre camioane ca să le facă să izbucnească în flăcări, ca apoi să filmeze accidentul. Câţiva reporteri de la Dateline NBC au fost concediaţi şi totul s-a reîntors la normal: adică Dateline NBC continuă să difuzeze falsuri şi minciuni cu care să provoace valuri de isterie în mase.
  La 21 Februarie 1997 programul Dateline NBC l-a invitat pe un om de ştiinţă să explice publicului care este marea primejdie ce-l paşte. Acest savant a fost Dr. Stephen Schneider, bine cunoscut în lumea ştiinţifică pentru prezicerile lui apocaliptice şi pentru uimitoarea sinceritate cu care recunoaşte că face aceste preziceri doar pentru a provoca senzaţie.
  În anii 1970, Dr. Schneider ne înspăimânta cu noua glaciaţiune care urma să ne acopere pe toţi cu o calotă de gheaţă ca cea de la pol. Temperatura globală, arăta el, a scăzut între 1940 şi 1970 cu 0,2° Celsius, inversând tendinţa de încălzire care ridicase temperatura globală cu 0,6° din 1890 până în 1940. Dar natura a refuzat să colaboreze cu Dr. Schneider, inversând din nou tendinţa şi ridicând temperatura globală astfel încât prin 1990 ea ajunsese cu 0,2° mai ridicată decât fusese când era cea mai înaltă în 1940. Aha, au zis savanţii ca dr. Schneider, nu-i nimic, dacă nu e o glaciaţiune e desigur o încălzire globală care ne paşte şi ne va distruge pe toţi dacă nu ne supunem întocmai dictatelor celor ce ştiu mai bine, căci în 100 de ani temperatura globală va fi cu 2° mai ridicată.
  Unul pe care “ştiinţa” asta l-a făcut fericit este vice-preşedintele nostru Al Gore, despre care zic unii că e şi mai nociv decât Bill Clinton căci e mai perfid. Încălzirea globală, zice el, provine din folosirea combustibilului fosil de către om, care crează bioxid de carbon care produce un efect de seră încălzind pământul. Industrializarea e de vină; ţările industrializate trebuie să se reîntoarcă la economia dinainte de 1200 şi oamenii trebuie să se reîntoarcă la sapă de lemn. Schneider a elaborat cu uşurinţă un model computerizat, căci computerul face orice este instruit să facă, dovedind că temperatura globală va creşte cu 4,5° dacă nu se încetează folosirea petrolului, cărbunelui şi gazelor naturale. Pentru a convinge oamenii să se reîntoarcă la sapă de lemn, Schneider a declarat cu uimitoare candoare că “oamenii de ştiinţă trebuie să creeze imagini de speriat, să facă afirmaţii dramatice simplificate şi să nu pomenească de îndoielile pe care le au”.
  Modelul lui Schneider despre încălzirea globală, îmbrăţişat de ziarişti şi politicieni, a creat isteria colectivă dorită – dar natura n-a putut fi determinată să participe la ea. Temperatura globală a refuzat să se ridice conform modelului lui Schneider în 1990; şi din nou au fost revizuite prezicerile apocaliptice, care s-au coborât cu 2°. Dar adevărul nu stă în calea savanţilor ca Schneider, sau a politicienilor care-i folosesc prezicerile “ştiinţifice”. La 21 Februarie, el continua să susţină că activităţile oamenilor trebuie reduse căci au schimbat atmosfera pământului.
  Aşa zice chipurile şi raportul Climate Change 1995 elaborat de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbările Climaterice. Dar în 1996 acest raport a creat un scandal când s-a descoperit că după ce raportul fusese citit şi aprobat de toţi participanţii a fost înlocuit capitolul 8 cu un substitut nevăzut de autorii raportului care conţinea altceva decât capitolul lor 8 original, favorizând planurile anumitor guverne, inclusiv al Statelor Unite, de a limita cu forţa emisiunile de bioxid de carbon în activităţile omeneşti. În capitolul 8 iniţial se spunea că NU se poate vedea că activităţile omeneşti schimbă cu ceva clima; în falsul capitol 8 care l-a înlocuit pe cel original se spune că se poate vedea cum activităţile omeneşti influenţează clima.
  Interviul lui Schneider la televizor a decurs pe linia falsificării capitolului 8. Încurajat de moderator (care primise şi el un scenariu bine pregătit dinainte), Schneider a continuat să arate că “suntem cetăţeni ai globului” şi trebuie să fim conştienţi de pericolele care pasc globul; şi în timp ce el recita acestea, televizorul arăta inundaţii şi furtuni dezastruoase. Cum încălzirea globală topeşte calota polară nivelul mărilor, zice Schneider, va creşte – şi în timp ce zicea aşa se vedeau valuri uriaşe potopind ţărmul. Dar raportul Climate Change 1995 zicea că nu s-a văzut nici o creştere sporită a nivelului mării în secolul acesta şi că nici nu e de aşteptat o creştere sporită (p.306)! şi mai zicea că aprecierea că nivelul global al mărilor a crescut cu 25 cm. este o apreciere imprecisă şi nefondată.
  ”Vom vedea uragane mai dese şi mai puternice”, zicea Schneider – şi televizorul arăta devastarea unui uragan. Dar raportul Climate Change 1995 zicea că nu se poate prevedea comportarea uraganelor cu ajutorul modelelor computerizate şi că “nu există motive serioase ca să ne aşteptăm la schimbări mari în frecvenţa ciclonilor tropicali” şi cita un studiu din 1995 care arăta că nu există nici o schimbare în comportarea uraganelor; mai mult, meteorologi respectaţi arată că au slăbit în ultima vreme.
  Moderatorul a subliniat părerea lui Schneider că există o şansă în 10 ca să nu aibă loc schimbări climaterice mari înainte de anul 2100, dar există şi o şansă în 10 de o catastrofă iminentă – şi televizorul arăta pentru a 6-a oară o regiune devastată de un potop ca al lui Noe. “Vom vedea furtuni mai rele. Vom vedea secetă şi inundaţii foarte mari. Mult mai rău decât valul de căldură din 1995 din Chicago. O să dispară speciile mult mai rapid” – şi la televizor se vedeau maimuţici tropicale adorabile care urmau să dispară, după Schneider. “Ne putem imagina că în cazul cel mai rău vom avea pierderi de trilioane de dolari”. Dar datele colectate de sateliţi arată că n-a avut loc nici o urma de încălzire din 1979 încoace. Savanţii ca Schneider şi politicienii resping datele satelitului zicând că din 1979 încoace timpul e prea scurt (Accuracy in Media, Februarie 1997, pp. 1-2). Dar trebuie o forţă mai mare decât a lui Schneider ca să impună în ciuda dovezilor ştiinţifice isteria colectivă bazată pe teorii fanteziste şi modele computerizate ca a lui Schneider. Trebuie o forţă capabilă să orchestreze falsificarea unui document de colaborare interguvernamentală ca Climate Change 1995. O forţă destul de mare ca să decidă cine va fi preşedinte în fiecare ţară. Forţa care ne-a promis că ne va aduce pe toţi la nivelul Chinei comuniste. Al Gore promovează transformarea americanilor din automobilişti în biciclişti, ca să ne scutească de încălzirea globală. La ce oră trebuie să pleci de acasă ca să parcurgi 40-50 km cu bicicleta, pe ploaie, zăpadă, gheaţă, vânt sau arşiţă şi să fii la 7 sau 8 la locul de muncă?
  Frederick Seitz, unul din specialiştii care participaseră la elaborarea raportului Climate Change 1995, a publicat un articol în Wall Street Journal din 12 Iunie 1996 (p. A 16), protestând împotriva falsificării raportului şi arătând cum capitolul 8 fusese înlocuit după ce autorii îl revizuiseră şi iscăliseră cu un fals capitol 8 care spunea contrariul celor spune de autori. În capitolul 8 original tendinţele de încălzire erau presupuse a fi variaţii temporare şi se conchidea că n-au nici o legătură cu activităţile omului. Totuşi guvernele din “lumea liberă” procedează la elaborarea de legi care să interzică multe activităţi omeneşti, pe baza acestui fals. Astfel, guvernul american s-a oferit să impună legi care să interzică emisiunile de bioxid de carbon după anul 2000 – adică vom trăi ca în România socialistă: numai ştabii de partid vor avea maşini, ceilalţi se vor duce cu bicicleta la colectivă (Hope for the World, toamna 1966, pp. 11- 12).
  Guvernul din umbră care vrea să desfiinţeze naţiunile ca să înrobească toţi oamenii plutocraţiei mondiale în mod absolut şi definitiv se foloseşte de astfel de pericole ecologice fictive în mod declarat, organizat şi pe faţă; doar ignoranţa crasă a publicului îl ţine ascuns. În Noiembrie 1996 a avut loc o consfătuire a Institutului Aspen (unul din miile de braţe ale guvernului mondial în formare) la Lisabona, în Portugalia, la care au participat membri ai Congresului american ca Daniel Akaka, Barbara Mikulski, Frank Lautenberg şi Joseph Lieberman (singurul goi printre ei este Daniel Akaka, un indian din Hawaii). Rezoluţia întrunirii arată că “Apare necesitatea ca să se instaureze noi forme de guvernare căci graniţele nu sunt bariere. Formele de guvernare tradiţională, indiferent dacă sunt state naţionale oficiale sau structuri multilaterale, nu reacţionează prompt la problemele ecologice globale. Opinia publică va trebui să sprijine noi forme instituţionale necesare mai ales la nivel global pentru rezolvarea problemelor la acest nivel” (The Spotlight, 24 Februarie, 1997, p. 14). Toate problemele ecologice globale sunt create cu ajutorul modelelor computerizate în scopul distrugerii statelor naţionale pentru o mai uşoară înrobire a naţiunilor.
  De aceea şcolile şi universităţile împuiază capetele tineretului neştiutor cu încălzirea globală şi cu gaura din ozon şi tineri cu veleităţi ştiinţifice scriu teze de doctorat despre efectele încălzirii globale în diverse aspecte ale naturii.
  Devenit secretar general al Naţiunilor Unite, Kofi Anan l-a numit pe industriaşul canadian Maurice Strong să conducă planificarea activităţii Naţiunilor Unite. Strong fusese secretarul general al conferinţei la nivel înalt despre problemele globului de la Rio de Janeiro din 1992; între 1970 şi 1972 fusese însărcinat cu “dezvoltarea umană”; fusese primul director executiv al programului Naţiunilor Unite pentru mediul înconjurător; şi fusese subsecretarul general pentru operaţiile Naţiunilor Unite din Africa în anii 1985-86. (Desigur, dacă-i întrebi pe africanii de rând ce-au făcut trupele Naţiunilor Unite în Katanga, o să-ţi spună că au violat, au ucis şi au ruinat civilii lipsiţi de apărare; dar asta nu se mai menţionează printre gloriile acestei organizaţii supranaţionale).
  Maurice Strong este cu totul de acord să fie putred de bogat exploatând munca plebei din laogoi-uri şi gulag-uri, dar modul de viaţă al muncitorului plătit decent pentru munca lui îi repugnă. De aceea a declarat că nivelul de trai al maselor din Statele Unite este principalul duşman al mediului înconjurător şi în 1990 a elaborat un plan de salvare a mediului înconjurător prin distrugerea economică a naţiunilor globului. Strong şi soţia lui întreţin un centru “spritual” la Baca Grande, în Colorado, unde un alt asociat de-al lui, Najeeb Halaby, fost preşedinte al companiei Pan American, a construit un ziggurat babilonian şi unde soţia lui Strong îşi deapănă amintirile din încarnările ei anterioare şi emite mugetele prelungi recomandate de texte vedice vechi în fiecare seară ca să-i ajute soarelui să apună. Dar Naţiunile Unite nu se bazează pe mugetele spirituale ale D-nei Strong în supunerea oamenilor, ci mai degrabă pe mâna forte a mercenarilor companiei Executive Outcomes, angajaţi să cureţe terenul de inamicii desemnaţi de Naţiunile Unite. “Pentru câteva milioane de dolari, Executive Outcomes se oferă să facă ceea ce beretele albastre ale Naţiunilor Unite nu pot şi nu vor să facă: se amestecă, folosesc forţa şi trag în oameni neînarmaţi care constituie inamicul desemnat în contract”, scrie Elizabeth Rubin în Harper’s. Conducătorul mercenarilor, Eeben Barlow, se consideră un fel de avant-gardă a Naţiunilor Unite. Teoreticienii viitorului preconizează ca naţiunile mici să renunţe la armata naţională, bazându-se pe “asigurarea securităţii” oferită de mercenari ca cei din Executive Outcomes plătiţi de Naţiunile Unite (The New American, 3 Martie 1997), pp. 11-12). *
  Dar nu numai despre încălzirea globală sunt îndoctrinaţi copiii. Programul de educaţie sexuală din şcolile de stat americane (promovat de Asociaţia Naţională a Educatorilor, National Education Association şi organizaţia medicală Centers for Disease Control and Prevention), îi învaţă pe preşcolari cum să se afirme.
  Părinţii naivi îşi închipuie că atunci când cumpără copiilor lor alimente în cutii decorate cu Mickey Mouse şi alte imagini copilăreşti îi feresc de influenţe nocive; dar în interiorul acestor cutii produse de compania Post au fost introduse cartonaşe cu texte care-i învaţă pe copii că sunt “cetăţeni ai lumii” şi că au dreptul la părerile şi faptele lor chiar dacă sunt dezaprobate de oricine altcineva (American Family Association, Martie 1997, pp. 6-7). Dar Dumnezeu e mare. Căci aceşti tineri crescuţi în imoralitate şi pornografie devin cu încetul în ciuda spălării creierului lor mai morali şi mai decenţi decât educatorii lor. Un sondaj arată că cei din anul I de facultate sunt în general mai puţin stângişti şi liberali decât acum 10 ani. În 1981, 75 % aveau obiceiul să bea; în 1996, doar 53 %. În 1987, 52 % erau de părere că promiscuitatea sexuală ocazională nu e un lucru rău; în 1996, doar 42 % aveau părerea asta. În 1990 65 % sprijineau avorturile; în 1996, doar 56 % (ibidem, p. 5).
  Cei obsedaţi de copulaţie, după spiritualitatea cabalei, nu sunt tinerii cu sângele plin de hormoni, cum ar fi normal, ci bătrânii care populează birocraţia federală şi irosesc banii luaţi de la contribuabilul american. Iată ce fel de “cercetare ştiinţifică” finanţează ei: Dr. Elaine Hull de la Universitatea din New York de la Buffalo a primit $1.057.321 ca să afle ce succes au şobolanii plasaţi într-un labirint să găsească o şobolăniţă dispusă la amor şi să ejaculeze în timpul împreunării. Pentru aceste rezultate preţioase Dr. Elaine Hull a injectat diverse substanţe în creierii şobolanilor, observând apoi diferenţele în comportarea lor amoroasă – şi a trăit comod 8 ani de zile din acest peste un milion de dolari. Dr. Stephen Pomerantz de la Universitatea din Pittsburgh a primit însă doar $382.313 ca să observe cum copulează maimuţele rhesus şi să noteze de câte ori un mascul se masturbează în prezenţa unei femele. Dr. Judy Cameron a primit $922.008 la Centrul de Cercetare a Primatelor din Oregon ca să studieze nivelul hormonilor sexuali al maimuţelor rhesus în funcţie de gradul lor de înfometare. Dr. Ernst Knobil este finanţat de 15 ani de zile la Universitatea din Texas ca să observe, implantând electrozi în creierul maimuţelor rhesus, că acestea sunt deranjate în funcţiile lor sexuale normale dacă sunt trezite noaptea din somn prin gălăgie mare, sau nu pot dormi din cauza că se proiectează lumină puternică asupra lor toată noaptea. Dr. Knobil a observat în aceşti 15 ani că dacă sunt epuizate în acest fel maimuţele rhesus n-au prea mare chef de amor. Desigur, descoperiri ştiinţifice de mare valoare (Good Medicine, vol. v, nr. 4, 1996, p. 7).
  Prof. Ion COJA

 3. marylena spune:

  November 09, 2012
  Democrații avansate  35 DE ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU AFIRMAȚIA CĂ ANGAJAȚII SUNT MOTORUL SOCIETĂȚII
  „Eu trăiesc viaţa mea de urmărit penal, de lucrător care nu se va putea mândri niciodată cu munca lui. Am purtat mereu o mască pe faţă. Am fost băgat în pușcărie pentru că sunt un intelectual”.
  Aceasta declarație uimitoare nu a fost făcută de un rus al anilor 1925 fugit de sub dictatura lui Stalin ci a fost făcută în anul 2010 de filosoful european Antonio NEGRI cetățean italian trăitor în Italia, țară cu democrație avansată și membră a Uniunii Europene.
  CINE E ANTONIO NEGRI ȘI CUM A AJUNS EL SĂ FIE ETICHETAT TERORIST
  Profesor universitar de științe politice la Universitatea Padova şi unul dintre cei mai respectabili intelectuali europeni, cetățean cu comportament ireproșabil, filosoful italian Antonio Negri, nu făcuse nimic altceva în toată viaţa lui decât să citească și să scrie cărţi şi articole de presă. Totuși, în 1980 Poliția italiană l-a arestat pentru „complot antistatal şi încercare de răsturnare a ordinii sociale prin luptă armată”. Justiţia italiană i-a pus în cârcă nu mai puţin de 206 hold-up-uri, adică jafuri asupra băncilor, 78 de violuri și 174 de atacuri teroriste armate contra civililor. Bineînţeles că toate acestea erau nişte înscenări şi că Antonio Negri nu jefuise nimic, nu violase pe nimeni și nu complotase împotriva nimănui. ”Crimele” pentru care fusese arestat fuseseră fabricate de autoritățile italiene după cea mai clasică rețetă stalinistă. Motivul real al arestării era acela că filosoful avea idei de stânga.
  ”UN PSIHOPAT CARE A OTRĂVIT MINȚILE A MILIOANE DE TINERI OCCIDENTALI”
  La 2500 de ani după ce marele filosof grec Socrate a fost condamnat la moarte de Tribunalul Atenei pentru că ”strica mințile tinerilor cu idei periculoase”, în 1980, un alt filosof european, Antonio Negri, este condamnat la 30 de ani de închisoare (echivalentul condamnării la moarte) exact pentru același motiv.
  Socrate trăia în cel mai democratic stat al lumii antice: Atena. Antonio Negri trăia și el în cea mai avansată democrație a lumii: Uniunea Europeană. Cu toate acestea, iată că nici una dintre cele două democrații nu a agreat libertatea de gândire. Propaganda oficială occidentală a anilor 1980-1990 a avut grijă să-l descrie pe profesorul Negri ca pe un monstru. Președintele de atunci al Italiei, Francesco Cossiga a declarat public: „Antonio Negri este un psihopat care a otrăvit minţile a milioane de tineri occidentali cu cărţile comuniste pe care el le-a scris”
  În realitate Antonio Negri era un intelectual care gândea și analiza lumea vremii lui. Citea foarte mult. Scria și literatură. Era un cadru didactic prestigios, profesor de științe politice la Universitatea din Padova dar și redactor la ziarele de stânga Rosso şi Classe Operaia (Clasa Muncitoare). Vorbea trei limbi europene internaționale. Era unul dintre teoreticienii de seamă ai operaismului (doctrină de stânga care pune la temeliile societăţii munca angajaților). Antonio conducea totodată Institutul de Studii Politice din Padova şi tradusese în limba italiană din operele unor mari filosofi precum Spinoza, Hegel, Marx, Kant sau Descartes.
  Cum ajunsese un astfel de om să fie considerat de către autorități un pericol pentru societatea europeană a anilor 1980? Răspunsul este foarte simplu: Antonio scria și articolele lui nu erau agreate de autorități. El atrăgea atenția că lumea se îndrepta către o criză economico-financiară profundă care, spunea el, după anul 2000 va zgudui din temelii întregul sistem capitalist. Ulterior lucrurile chiar așa s-au întâmplat, dar cum să spui așa ceva în 1980, când capitalismul occidental lupta din greu pentru dărâmarea URSS? Imediat ideologia lui Negri a fost declarată ”ideologie periculoasă pentru întreaga Europă”.
  Dar în ce consta totuși această ideologie?
  IDEOLOGIA LUI NEGRI
  Ideile lui Antonio Negri sunt pe cât de incitante pe atât de actuale. El a prevăzut actuala criză a societății capitaliste. Tot ce a prevăzut el s-a întâmplat sau se întâmplă acum.
  Antonio Negri a încercat în scrierile lui să explice că forța de muncă a angajaților este motorul care împinge înainte societatea şi că angajații, ca deţinători ai valorilor muncii, pot tezauriza această forță de muncă şi pot refuza s-o vândă patronilor sau statului în schimbul banilor, dar nu apelând la grevă ci la subminarea statului prin mijloace mult mai subtile (de exemplu refugiindu-se în şomaj).
  În felul acesta angajații pot sabota piața de capital și pot bloca întreaga societate. Adică fac o revoluție fără să pună mâna pe arme și fără să iasă pe străzi. Din acel moment banii îşi pierd valoarea şi întreaga clasă a celor bogaţi sare în aer, pentru că moneda nu mai valorează nimic de vreme ce nu se mai poate cumpăra munca angajaților cu bani. Antonio Negri scria: ”Suntem obișnuiți să credem că o fabrică e condusă de patronul ei și că dacă acesta nu mai vine la birou fabrica se oprește și angajații mor de foame. În realitate lucrurile stau exact invers: fabrica se oprește și patronul moare de foame dacă nu mai vin la serviciu angajații. Dacă nu mai vine la serviciu patronul, nu se întâmplă nimic, fabrica merge în continuare”.
  Negri a identificat mai multe forme prin care angajații îşi tezaurizează forța lor de muncă şi refuză s-o scoată pe piața muncii și s-o comercializeze. Una dintre aceste forme este acceptarea de către muncitori a condiţiei de şomeri plătiţi de stat sau de asistaţi social. Alta este munca la negru. O a treia ar fi munca pasivă: adică angajatul vine la serviciu și se preface că muncește, dar nu muncește sau își îndeplinește la minim îndatoririle la locul de muncă. Negri a identificat circa 20 de astfel de modalități prin care angajații refuză să-și scoată forța de muncă la vânzare. Refuzul de a munci pe bani puțini este considerat de Negri tot o formă de sabotare a sistemului statal. El spune: ”Vor exista clase de angajați care vor cere din ce în ce mai mulți bani pe munca lor. Conformându-se sistemului ideologic capitalist al pieței libere bazat pe cerere și ofertă, patronii vor scoate bani din ce în ce mai mulți ca să plătească munca acestor categorii de angajați, iar ei vor cere bani din ce în ce mai mulți, sabotând în acest fel sistemul. Aceste lucruri se vor petrece la început în sistemul bancar, dar mai apoi se vor petrece la nivel social în întreaga masă a muncitorimii și a tuturor categoriilor de angajați”.
  Ulterior s-a văzut că lucrurile chiar așa s-au întâmplat, cum a prevăzut Negri: astăzi se știe că sistemul bancar occidental a fost adus în pragul distrugerii de către chiar managerii lui, plătiți cu lefuri mirobolante de zeci de milioane de dolari (sau de euro) pe lună. Dar cum să spui în 1980 că sistemul bancar occidental va ajunge în pragul prăbușirii când el era în culminația puterii lui? Nu era acesta un act de terorism?
  Și profesorul Negri chiar a fost arestat pentru terorism. Dar ce spune Negri mai departe în cărțile și articolele lui? El spune că refuzând să presteze munci în schimbul banilor sau muncind la negru angajații pot deveni generatori de haos economic şi pot influenţa în acest fel societatea, inducând în sânul acesteia o stare de conflict latent şi având posibilitatea să distrugă în acest fel întregul sistem capitalist. Antonio Negri a atras atenţia că mai devreme sau mai târziu sistemul capitalist va claca din această cauză.
  Teoriile lui Negri au primit confirmarea deplină abia acum în zilele noastre. Într-adevăr, milioanele de muncitori emigranţi (inclusiv români) ajunşi în Occident au observat cu uimire că occidentalii nu muncesc. Ei nu au înțeles însă că au nimerit acolo în plină revoluție a angajaților occidentali care nu mai vor să muncească pe bani puțini și refuză să-și scoată forța lor de muncă pe piață. Aceste modalităţi de protest au atins în ultimul an şi graniţele Europei de Est unde din ce în ce mai mult angajații sunt nemulțumiți de banii puțini pe care ei îi primesc în schimbul muncii lor. Grevele naționale sunt din ce în ce mai dese. Ele nu au atins încă granițele Europei de Est, dar când angajații Europei de Est vor începe să facă greve generale atunci societatea europeană va ajunge în pragul catastrofei sociale.
  DECLINUL STATULUI ȘI REVOLUȚIA MONDIALĂ
  În cartea IMPERIUL, scrisă în colaborare cu Michael Hardt, publicată în anul 2000 şi vândută în peste două milioane de exemplare, Negri semnalează declinul statului naţiune şi faptul că oamenii încearcă să se opună prin forţă globalizării, dar că luptele lor sunt deocamdată izolate unele de altele. Şi aici dă exemple uriaşele mişcări ale studenţilor din Coreea de Sud, Intifada, revoltele din Los Angeles, mişcările muncitoreşti din Europa occidentală etc. Atrage atenţia că toate aceste lupte merg către globalizarea luptei sociale şi când punctele lor izolate vor fuziona, atunci capitalismul va avea de-a face cu o Revoluţie Mondială Globalizată şi cu globalizarea proletariatului. Negri spune: ”Proletariatul nu numai că nu a dispărut ci s-a şi schimbat foarte mult, el nu mai este deloc ceea ce era odată. Muncitorii au devenit angajați.” (Antonio Negri, Michael Hardt, EMPIRE, Cambridge, Harvard University Press, 2000, pag. 48)
  În paralel, economia mondială, spune autorul, devine o economie imperială care se ascunde sub numele de globalizare şi care distruge toate micile afaceri în calea ei. Globalizarea, spune Negri, va distruge sistemul capitalist, va transforma popoarele în minorităţi în propriile ţări şi va ruina pe micii afacerişti şi producători autohtoni fără a garanta supravieţuirea marilor companii autohtone, inclusiv cele de stat.
  Din această cauză Imperiul Globalist va intra rapid în conflict cu propiile lui clase (şi cu proletarii, dar şi cu oligarhii) şi acest lucru va duce la conflicte şi la o revoluţie mondială. Ideea este: faceţi să triumfe cât mai repede globalizarea fiindcă ea va îngropa capitalismul. Negri spune: „Mulţi vor fi în curând cuprinşi de dorinţa de eliberare de sub forţele Imperiului şi vor sfârşi prin a încerca sub forma unei Revoluţii să iasă de sub puterea lui penetrându-i graniţele în afară” (EMPIRE, pag 218).
  SALARIUL MINIM MONDIAL
  Negri atrage atenţia că globalismul va scăpa în cele din urmă de sub controlul iniţiatorilor lui şi că mondializarea va aduce cu sine schimbări inevitabile dar care vor dezorienta şi vor zgâlţâi profund capitalul. Una dintre acestea, a cărei apariţie este mai mult decât necesară în cazul unei economii mondializate, va fi salariul minim mondial. Acesta va pune definitv capăt exploatării popoarelor zonale nedezvoltate de către marile naţiuni dezvoltate.
  Într-adevăr, privite prin prisma gândirii lui Negri, salariile minime din ţările Europei de Est (între care şi România, cu un salariu minim garantat de 136 de euro) nu sunt decât o formă de exploatare sălbatică a proletariatului din Europa de Est de către ţările bogate occidentale unde salariul minim garantat este de peste zece ori mai mare. Ideologii oficiali care propagă ideile ipocrite cu privire la integrarea europeană nu vor mai putea mult timp să explice de ce se integrează în Europa doar preţurile şi nu şi salariile din România.
  ACUZAȚIA DE COMPLOT CONTRA STATULUI
  Negri este un filosof extraordinar şi un gânditor remarcabil. Oricât ar fi de curios, toate aceste idei şi cărţi ale lui au atras rapid atenţia nu doar a cititorilor, dar şi a autorităţilor italiene care l-au etichetat rapid pe profesorul Antonio Negri drept ”terorist”. Şi încă unul periculos!
  Nu ştim amănunţit cum a fost posibil aşa ceva, dar pe data de 7 aprilie 1979 el este arestat sub acuzaţia fantezistă că ar fi mentorul spiritual al grupării teroriste italiene Brigăzile Roşii. Toată liota de organizații europene de apărare a drepturilor omului și a libertății de gândire tace. Nu se ridică nimeni în apărarea lui, ceea ce este foarte grav pentru niște democrații care se pretind și își zic ”avansate”.
  Profesorul Negri este condamnat de Tribunalul din Roma la cinci ani de detenţie în închisori de înaltă securitate. Nici o organizație europeană de apărare a drepturilor omului nu scoate o vorbă. Toți apărătorii drepturilor omului tac mâlc.
  La capătul celor 5 ani de de tenție urmează un nou proces în care filosoful este condamnat la 30 de ani de închisoare pentru „asociaţie subversivă, complot împotriva statului şi revoluţie armată”. Acuzatorii nu pot aduce în fața tribunalului nici un fel de dovezi în sprijinul acuzațiilor lor. Și totuși, tribunalul îl găsește vinovat pe filosof.
  Astfel de acuzaţii dovedesc cu prisosinţă că avea şi Occidentul kaghebiştii lui, ba chiar și câţiva stalini mai mulţi decât avusese Moscova după moartea lui Lenin. În ce fel putea să răstoarne imperiul european un filosof care avea drept „bază de operaţiuni” o catedră şi drept „arme” un creion şi un caiet nimeni nu a putut demonstra. Cert este că organizațiile europene de apărare a drepturilor omului și a libertății de gândire au tăcut la unison și nimeni nu s-a ridicat în apărarea filosofului care a fost condamnat definitiv.
  APOTEOZA
  În anul 1983 Antonio Negri reuşeşte să scape din închisoare, fiind ales deputat al Partidului Radical Italian. Capătă în acest fel imunitate parlamentară şi profită de ocazie pentru a fugi în Franţa unde cere azil politic. În 1997 se reîntoarce în Italia.
  Nimeni nu a putut vreodată să aducă dovezi cum că Antonio Negri ar fi săvârșit acte de terorism, violuri sau că ar fi atacat bănci. El avea un dispreț înnăscut pentru orice fel de instituție bancară.
  Ca atare, în anul 2003, Justiţia Italiană, spre marea ei cinste, demarează rejudecarea procesului, unde cere închiderea definitivă a dosarului penal al filosofului şi încetarea definitivă a urmăririi lui.
  Nimeni nu a putut dovedi vreodată că Antonio Negri a luptat cu arma în mână pentru răsturnarea statului, dar teoriile lui s-au confirmat pe deplin în evenimentele dramatice prin care a trecut şi trece la ora actuală întreaga societate capitalistă europeană.
  Antonio Negri a demonstrat că japonezul Fukuyama nu a avut dreptate şi că globalizarea capitalismului nu înseamnă deloc sfârşitul istoriei ci reluarea la un nivel superior a luptei dintre angajatori şi exploatatorii lor.
  Nici sistemul nu s-a schimbat în comparaţia cu trecutul. Corporaţiile înghiţit alte corporaţii, trusturile înghit alte trusturi, dar tot prin apeluri la un împrumut bancar şi la rândul lor înghițitorii vor fi înghițiți de alți înghițitori mai mari care şi ei vor fi în continuare datori la bănci (între timp chiar aşa s-a întâmplat) şi până la urmă corporaţii şi bănci se vor trage una pe alta în jos şi se vor prăbuşi pentru că sistemul este defect şi nu a făcut nimic altceva decât să-şi extindă la nivel mondial defectele.
  Aceasta este în mare teoria lui Negri şi evoluţia de astăzi din aceste zile a capitalismului vedem că îi dă dreptate şi confirmă teoriile lui. Astăzi Antonio Negri este un star al mediilor academice şi un nume de referinţă al filosofiei contemporane, bucurându-se de un prestigiu imens şi de o autoritate incontestabile.

  Prof. Ilarion STANCIU

 4. marylena spune:

  IncomodeDespre noiContact April 02, 2012
  DOI ”VLADIMIRI” PE CARE CAPITALISMUL OCCIDENTAL NU-I VA ÎNGHIȚI NICIODATĂ: PUTIN ȘI LENIN
  Și Vladimir Ilici Lenin și Vladimir Putin au intuit că împrumuturile externe sunt cele care distrug un stat și au căutat să le elimine. Acest lucru nu le-a fost niciodată iertat de Occident.
  În Scrisoare către muncitorii americani (publicată în 1918) Lenin scrie: ”Tîlharii imperialismului occidental sunt mai puternici azi în ceea ce priveşte organizarea, disciplina și alianța dintre ei, dar mai slabi în ceea ce priveşte posesiunile coloniale. Ei şi-au pierdut toate coloniile, dar au cotropit jumătate din Europa de Est, au sugrumat cel mai mare număr de ţări mici şi de popoare slabe spunând că le eliberează. Ce măreţ război „de eliberare“! Cît de bine „îşi apără patria“ tîlharii ambelor grupuri, capitaliştii anglo-francezi şi capitaliştii germani, laolaltă cu lacheii lor, social-şoviniştii, adică socialiştii și social-democrații din țările cotropite care au trecut de partea lor!.Și acești miliardari cotropitori ai altor țări au adunat prin jaf sute și mii de miliarde de dolari! Și pe fiecare dolar se văd urme din noroiul tratatelor secrete dintre Anglia și ”aliații” ei, dintre Germania și ”aliații” ei, dintre Franța și ”aliații” ei. Se văd urmele tratatelor de împărțire a prăzii, de ”asistență reciprocă” în asuprirea muncitorilor și a țăranilor. Popoarele întregii lumi ne aplaudă că am rupt legăturile cu acești bandiți care nu se mai satură de bani!” (LENIN, Scrisoare către muncitorii americani, 1918)
  Mulți văd în descrierea capitalismului făcută de Lenin în 1918 o potrivire cu actualele stări de lucruri din Europa, cu toate că Lenin a scris rândurile de mai sus acum 93 de ani.
  Dar despre ce ”rupere de legături” vorbește Lenin? Ei bine, el vorbește despre (ține-ți-vă bine!) nerecunoașterea de către noua URSS a datoriilor Rusiei către Occident.
  Guvernul țarist făcuse până în 1917 împrumuturi în băncile occidentale de peste 20 de miliarde de ruble în aur (aproximativ un trilion de dolari la cursul actual al dolarului). Odată ajuns la putere, Lenin declară poporul rus eliberat de aceste datorii. El spune: ”Nu vom plăti niciodată aceste datorii. Pentru că nu muncitorii ruși și nu poporul rus au făcut aceste datorii! Le-au făcut Guvernul Rusiei Burgheze și țarul. Însă nimic nu îndreptățește un Guvern sau un rege să contracteze datorii în numele poporului. Dimpotrivă! Un Guvern este pus în fruntea statului tocmai pentru a veghea ca țara să nu devină datoare nici unei puteri străine. Aceasta este datoria fundamentală a oricărui Guvern și a oricărui conducător. Datoriile contractate de un guvern în numele poporului sunt abuzive, imorale și ilegale. Ele sunt din start lovite de nulitate” (LENIN, Scrisori)
  Ca atare prima măsură pe care a luat-o Lenin după ce a venit la putere a fost Decretul din 21 ianuarie 1918 prin care anulează toate datoriile contractate anterior de Guvernul țarist cu băncile occidentale (18 miliarde de ruble aur). Lenin spune: ”Aceste datorii reprezintă o sarcină oneroasă pentru clasa muncitoare. Ce beneficii au avut muncitorii și țăranii ruși de pe urma acestor datorii? Toate aceste datorii le-a contractat clasa oligarhică și tot ea și-a însușit acești bani pe care cu nerușinare susține că trebuie să-i plătească muncitorii și țăranii din Rusia. Dar de ce să plătească rușii acești bani? Ei nu au văzut nici măcar o copeică din acești bani! Toate aceste dobânzi, împrumuturi, creanțe sunt o jonglerie menită să prostească pe cei săraci și să subjuge proletariatul întregii lumi! Toate acestea reprezintă un tribut adus imperialismului monopolist financiar care va sugruma până la urmă nu doar tendința de libertate a individului ci și suveranitatea statelor” (LENIN, Scrisoare către Zinoviev, 1920).
  Toate aceste observații făcute de Lenin în urmă cu 93 de ani sunt uimitor de actuale azi și probabil vor fi uimitor de actuale și pe viitor. Iată de ce capitalismul occidental nu l-a iertat niciodată pe Lenin.
  Cât despre Vladimir Putin, acesta și-a însușit bine lecția lui Lenin și atunci când a venit la Putere mai întâi a încercat să scape țara de datorii. Și a reușit.
  Încă din timpul ultimilor doi ani ai celui de-al doilea mandat al său președintele Vladimir Putin a conceput un plan de rambursare anticipată a tuturor datoriilor fostei URSS către Occident și către SUA. A fost accentuată exploatarea marilor resurse de petrol și gaze naturale ale Rusiei și s-au deschis noi mine de diamant în Siberia. Sute de vagoane de diamante brute au luat drumul străinătății. Banii au început să curgă în băncile rusești care la ordinul lui Putin au început să achite accelerat datoriile țării.
  URSS a lăsat ”moștenire” Federației Ruse o uriașă cantitate de datorii (aproximativ 500 de miliarde de dolari USA). Acestea fuseseră făcute atât de RSS Rusă cât și de celelalte state din componența URSS precum Ucraina, Belarus, Kazahstan etc.
  Federația Rusă, ca moștenitoare de drept a fostei URSS, și-a asumat în întregime sarcina achitării acestor datorii.
  În august 2006 Ministerul rus de Finanțe a comunicat că achitase în întregime toate datoriile fostei URSS către FMI și către Clubul de la Paris (alcătuit din primele 19 mari puteri financiare ale lumii).
  Între Moscova și Occident, pe timpul mandatului lui Vladimir Putin, a existat un veritabil război rece al datoriilor. Acest război a atins o intensitate atât de mare încât ultimii 50 de miliarde de dolari au fost plătiți de Rusia către Occident în trei zile. Occidentalii nu mai văzuseră un astfel de aflux bănesc și un asemenea ritm infernal de achitare a datoriilor. Bancherii occidentali erau pur și simplu năuciți și striviți de rostogolirea peste ei a miliardelor rusești.
  Comentatorii politici și politicienii occidentali au văzut în gestul președintelui Putin de a plăti rapid datoriile fostei URSS până la ultimul dolar, un gest ostil, dușmănos fațăă de Occident.
  Cu toate acestea, datorită tenacității și încăpățânării lui Vladimir Putin, Rusia a scăpat de povara datoriilor către Occident. Fostul ofițer KGB a făcut în acest fel o mișcare care a redat practic libertatea și independența Rusiei. Dacă Federația Rusă ar fi fost prinsă de actuala criză cu datoriile neachitate, azi țara ar fi fost în colaps și ar fi avut probabil de plătit câteva trilioane de dolari.
  În anul 2011 Federația Rusă a achitat ultima datorie pe care o mai avea către statele din Europa. A plătit Croației 185 de milioane de dolari, după ce în 2009 a plătit datoria de 200 de milioane de dolari pe care o avea către România.
  Trebuie menționat că în același timp Moscova a anulat datorii de peste 70 de miliarde de dolari care reprezentau datoriile către Rusia ale Vietnamului (10 miliarde), ale Etiopiei (4 miliarde), ale Afganistanului (11 miliarde) și ale altor țări care s-au angajat în schimb să cumpere pe viitor numai produse, tehnică și arme rusești. Chiar Armata Afganistanului ocupat de americani importă la ora actuală elicoptere de luptă și arme rusești, iar Pentagonul nu se opune .
  La ora actuală Rusia liberă de datorii este țara cea mai solvabilă din lume alături de China și se pregătește să iasă pe piața mondială în postura de creditor. Ea a mai contractat în ultimul timp împrumuturi (simbolice) din Occident prin emiterea de eurobonduri, dar acestea nu trec de 5 miliarde de dolari și ele au mai mult rol diplomatic. Rușii nu vor o ruptură totală cu FMI și Clubul de la Paris, fiindcă ar fi neproductivă.
  Eliberarea Rusiei din capcana datoriilor i-a adus președintelui Putin un capital politic imens care i-a folosit la recentele alegeri prezidențiale. Sculptori ruși de renume, precum Țereteli i-au ridicat lui Vladimir Putin statui care se pot vedea prin Moscova. Dar Occidentul tot nu l-a iertat pe Putin!

  Ion DINIȘOR

  • Ciprian spune:

   In ceea ce ii priveste pe rusi, eu ma bazez in continuare pe sfaturile lui Stefan cel Mare.

   • Ciprian spune:

    Sper ca nu am retinut vreun citat dintr-o piesa de teatru sau film, dar Stefan cel Mare, atunci cand da sfaturi urmasilor sai in legatura cu politica extrerna inclusiv, avertizeaza ca de departe rusii sunt cei mai periculosi pentru Moldova si cu apucaturile cele mai rele, tot din punctul de vedere al intereselor Moldovei cel putin. Acum nu mai retin exact ce si cum.
    Inainte de a trece la paragrafe mai binevoitoare sa amintesc ca in Razboi si pace – intr-o ecranizare straina – se pune in evidenta ca in timp ce rusii erau in razboi cu Napoleon, in Rusia, aveau timp sa faca zile fripte Poloniei si altor vecini.
    Ca sa fim si pozitivi, sa nu uitam de cele precizate de Sundar Singh despre rusi, anume ca vor ajuta Romania in misiunea descrisa acolo, dintr-un fel de pozitie secunda (bineinteles ca in contextul acestor profetii, locul 1 si 2 trebuie privite dintr-un punct de vedere mai elevat, multidimensional, de exemplu), lucru valabil insa de la un anumit moment – context incolo.
    Tot pentru a fi pozitivi in aceeasi directie, as aminti filmele Ostrov si Admiral (despre amiralul Colceac, care a condus Armata Alba in incercarea de a rasturna bolsevicii cu armata lor rosie, care Colceac sau Colceag avea stramosi mai recenti din Basarabia – a se vedea si numele – stramosi care se turcisera mai intai pe la Istanbul, apoi parca fusesera alungati la Sankt Petersburg, unde se crestinasera din nou, asta daca am retinut corect de pe Wikipedia.)
    Din anumite motive, romanii nu au avut posibilitatea de a face astfel de filme, asa ca sa urmarim aceste filme care evoca ortoxismul (rus) si nu numai – mai ales Ostrov

  • marylena spune:

   multumesc – eu am crezut ca e vorba de vre-o fraza celebra si eu nu o stiu.
   Sudar Sing – e…..nu prea m-as baza prea mult pe el
   Celelalte inseamna istorie. Intotdeauna au creat probleme celorlalti datorita numarului mare. iar cazacii erau renumiti.
   Eu am vazut Ermitajul ( doar palatul de iarna). Ca sa intelegi cam cat au furat rusii de-a lungul istoriei, vorbind de opere de arta si alte bogatii ; pentru un singur minut de stat in fata fiecarui exponat iti ia 5 ani si 71 zile ( spus de ghid). De frumusetea inegalabila nu are rost sa vorbim. Si aceste exponate care sunt in Ermitaj sunt doar o parte. Au tot felul de palate care sunt pline.

   • George Valah spune:

    Eu am vazut Muzeul Zwinger din Dresda si Pergamon din Berlin… Toti „au cules” de peste tot! Dar asta e dintotdeauna: razboi fara „prada” nu s-a vazut! Cu totul altceva e sa furi bunuri ce nu-ti apartin de la poporul pe care „ai jurat sa il reprezinti si sa-l aperi” si alta e sa „fii obligat sa te muti” iar unii sa se mire ca iti iei si bunurile personale cu tine. Pentru unii o constructie se numeste „castel/palat” pentru un rege e doar „acasa”.

   • Ciprian spune:

    In ceea ce-l priveste pe Stefan cel Mare, am mai verificat pe net, si am aflat ca este vorba de un asa numit „Testament al lui Stefan cel Mare”, din cate am inteles o dezvoltare a unor fragmente din pe Grigore Ureche si Ion Neculce, in care nu se refera la rusi explicit, spunea doar ca turcii sint de preferat ca stapani celorlalti vecini.
    Chiar si in aceasta forma, exista contestatari, istoricii contemporani afirmand de exemplu ca nu avea de ce sa lase un asemenea testament, cand alegerea era deja facuta, cronicarii de mai de mult „inventand’ testamentul pentru a justifica, ca o mostenire de la Stefan, continuarea relatiilor de supunere cu turcii.
    Am mai observat insa ca a fost un val de aparitii pe internet, parca si pe stiri protv (!?) prin februarie, care contesta acest testament, cu argumentele de mai sus. Chestia asta mi-a dat de gandit.
    Istoria este pentru intelege prezentul.

 5. marylena spune:

  http://universulromanesc.ro/

  de aici sunt art. de mai sus – nu pot sa postez in cadrul art. si linkul respectiv. Cred ca este o problema tehnica.

 6. Mircea spune:

  Sapte este unul dintre numerele considerate magice de-a lungul istoriei omenirii care continua sa fascineze si astazi. Haideti sa descoperim impreuna curiozitatile legate de aceasta cifra si sa descoperim daca este sau nu cu adevarat norocoasa.

  Exista o multime de 7 care ne inconjoara…

  • exista 7 minuni ale lumii antice sunt: Marea Piramida de la Giza, Gradinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeitei Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos si Farul din Alexandria

  • 7 minuni ale Evului Mediu: Colosseum-ul din Roma, Catacombele din Alexandria, Marele Zid Chinezesc, Stonehenge, Turnul din Pisa, Turnul de Portelan din Nanjing, Moscheea de la Hagia

  • 7 minuni naturale ale lumii si anume: muntele Everest, cascada Victoria, Marele Canion, Marele Recif de Corali, Aurora Boreala, vulcanul Paricutin, portul Rio de Janeiro

  • exista 7 continente (Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Antarctica, Australia sau Oceania) si 7 mari

  • curcubeul are 7 culori

  • cerul este impartit in 7: atmosfera, exosfera, lonosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera si troposfera

  • cele 7 pacate capitale sunt lacomia, desfraul, avaritia, invidia, mania, lenea, trufia

  • cele sapte virtuti ale omului sunt smerenia, darnicia, bunatatea, rabdarea, modestia, abstinenta si sarguinta

  • in Biblie se descriu cele 7 zile in care Dumnezeu a creat lumea

  • grupul de 7 stele denumit “Pleiade” este singura constelatie cunoscuta in fiecare cultura de pe Pamant, actuala sau disparuta, datand de cel putin 40.000 de ani; in mitologia greaca, Pleiadele erau sase surori impreuna cu mama lor care au fost fugarite prin paduri de Orion Vanatorul pana ce Zeus s-a indurat de ele si le-a transformat in stele; aborigenii numesc aceasta constelatie “Wurunna” si o asociaza cu zeul vanatorii, iar amerindienii o cunosc sub numele de “Constelatia celor Sapte Fecioare” urmarite de un urs; Pleiadele se regasesc si in legendele aztecilor, ale incasilor, polinezienilor, chinezilor, hindusilor, africanilor, precum si la egipteni

  • cobra de la Angkor Wat din Cambogia are 7 capete, copacul cosmic al samanilor are 7 ramuri si tot 7 sunt sferele sau treptele ceresti

  • exista 7 zile ale saptamanii denumite dupa cei 7 zei romani care la randul lor au fost numiti dupa cele 7 planete ce se puteau observa cu ochiul liber

  • 7 este considerat un numar norocos in mai multe culturi; de exemplu, in Japonia, mitologia vorbeste despre Cei Sapte Zei ai Norocului (Shichifukujin)

  • in cultura chinezilor, numarul 7 este proeminent; de exemplu, a saptea zi dupa prima luna plina din an este Ziua Omului; aceasta zi este considerata ziua universala a tuturor fiintelor umane de pe planeta; de aceea fiecare chinez isi sarbatoreste ziua de nastere la data respectiva (nu inseamna totusi ca nu o sarbatoreste si in ziua calendaristica in care a aparut pe Pamant)

  • traditia spune ca cine sparge o oglinda va avea 7 ani de ghinion

  • se spune ca daca visezi cifra 7 iti vei intalni sufletul pereche

  • cultura hindusa vedica sustine ca omul are 7 puncte energetice, chakrele

  • vaca, un animal sacru in India, are 21 de nume – de trei ori cifra sapte

  • Bushido sau “calea razboinicului” din cultura japoneza este un cod ce ajuta samuraii sa insuseasca 7 virtuti

  • in legendele budiste se spune ca dupa ce s-a nascut, Buddha s-a ridicat in picioare si a facut 7 pasi

  • consiliul suprem al babilonienilor se compunea din 7 zei, fiecare legat de un astru

  • in folclorul irlandez, al 7-lea fiu al celui de-al 7-lea fiu are puteri magice; in folclorul romanesc, acesta este vampir

  • in folclorul iranian, pisica are 7 si nu 9 vieti si isi poarta pisoii de sapte ori in sapte locuri diferite

  • potrivit mai multor credinte, exista sapte trepte ale Raiului ce corespund celor sapte corpuri ceresti (Pamant, Soare si celelalte 5 planete ce se pot vedea cu ochiul liber); in iudaism, al saptelea Rai este denumit Araboth si este casa Tronului Gloriei care este pazit de cei sapte arhangheli

  • la nuntile evreiesti, exista sapte zile de binecuvantari (Sheva Brachot)

  • dintre multele denumiri pe care vechii evrei le aveau pentru Dumnezeu, cele sapte nume ale acestei Divinitati pe care scribii trebuiau sa se ingrijeasca sa le scrie corect erau: El, Elohim, Adonai, Yhwh (Yehova), Ehyeh-Asher-Ehyer, Shaddai si Zebaot

  • templul lui Solomon avea 7 trepte

  • Roma a fost construita pe sapte coline: Palatina, Capitolina, Quirinal, Viminal, Esquilina, Caelan, Aventina; Roma a fost de asemenea condusa, la inceput, de o linie de sapte imparati

  • exista 7 perioade ale elementelor in tabelul chimic al lui Mendeleev

  • 7 note muzicale

  • 7 compusi principali ai celulei vii: apa, substante proteice, lipide, polizaharide, acizi nucleici ADN si ARN, molecule organice, saruri minerale

  • 7 este neutru pe scara PH-ului; apa pura are PH-ul 7

  • exista 7 stadii ale dezvoltarii umane: embrionul, fatul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, batranul

  • marimea capului intra de 7 ori in inaltimea corpului

  • dimensiunea ochiului este a 7-a parte din latimea totala a capului

  • sunt 7 articulatii ale membrelor superioare

  • potrivit studiilor stiintifice, 7 este numarul de ore pe care trebuie sa il doarma un om pe noapte

  • in traditia hipocratica, numarul 7 guverneaza bolile corpului uman

  • invataturile antice ne spun ca sufletul omului sau eu-l interior are 7 proprietati care sunt influentate de cele 7 planete; focul anima, pamantul ne ajuta sa simtim, apa ne da grai, aerul ne ajuta sa gustam, ceata sa vedem, florile ne dau auzul, iar vantul din sud mirosul; astfel, cele “sapte simturi antice” sunt mirosul, auzul, vederea, gustul, vorbirea, simtul tactil si miscarea

  • gargaritele au 7 buline negre

  • gatul majoritatii mamiferelor este format din 7 oase

  • in scrierea limbilor araba si urdu, 7 are forma unui V; in scrierea telugu (ce s-a desprins din brahmi) este scris ca un S, insa invers, iar in gujarat seamana cu un 9 cu codita mai lunga

  Cifra sapte include combinatia dintre numerele 3 si 4.

  Despre 3 putem povesti la nesfarsit. In toate culturile lumii aceasta reprezinta esenta Divinitatii, a vietii insesi, a sufletului.

  Numarul 4 este si el legat de numeroase culturi, in special cand vine vorba de topografie. Nordul, sudul, estul si vestul sunt principalele puncte ce nu numai ca pot fi gasite pe orice harta, dar poarta si diverse calitati ce variaza usor de la o civilizatie la alta:

  Est – tinerete/primavara/inceput/zi

  Sud – om tanar/fecioara/vara/fertilitate/caldura

  Vest – maturitate/adult/toamna/apus/hibernare/introspectie

  Nord – batran/intelepciune/iarna/perseverenta/putere/claritate

  Zeitatile, animalele totemice, legendele, cantecele… toate componentele unei culturi se invart in jurul celor patru puncte cardinale.

  Combinatia dintre 3 si 4 formeaza cifra 7. Ea este norocoasa deoarece combina ceea ce ne umple sufletul atat de bucurie, cat si de intelepciune cu tot ce ne inconjoara pe Pamant.

  Sursa:Garbo.ro

  ”In credinţa creştină în evul mediu, cifra şapte simboliza liniştea, milostivirea şi pacea, aceasta era interpretată şapte fiind suma dintre cifrele trei (care reprezenta pe Dumenzeu) şi cifra patru (simbolul celor patru elemente, patru vânturi, sau cele patru puncte cardinale). Cifra apare frecvent în basme ca „Albă ca zăpada”, sau „Cele şapte minuni ale lumii”, „Cei şapte arhangheli”, „Zilele săptămânii”, „Facerea lumii”.

  In numerologie, cifra şapte mai reprezinta:
  -Cele 7 păcate de moarte (Avariţia, Invidia, Mânia, Aroganţa, Desfrâul, Beţia, Lenea)
  -Cele 7 virtuţi (Dragostea, Credinţa, Tăria sufletească, Speranţa, Inteligenţa, Cumpătarea, Dreptatea)
  -Cele şapte coline ale Romei (Aventin, Caelius, Capitoliu, Palatin, Viminal, Quirinal, Esquilin)
  -Cei şapte regi legendari romani (Romulus, Abcus Martius, Numa Pompilius, Servius Tulius, Tullus Hostilius, Tarquinius Prisens, Tarquinius Superbus)
  -Cele şapte minuni ale lumii antice (Piramidele, Colosul din Rodos, Templul din Ephesos, Grădinile Semiramidei, Statuia lui Zeus din Olimpia, Farul din Pharos, Mormântul din Halikarnas)
  -Cei şapte înţelepţi din vechime (Bias, Solon, Chilon, Thales, Pittakos, Kleobulos, Periander)
  -Cele şapte fiice ale lui Atlas (numite Pleiade)
  -O săptămână este compusă din şapte zile
  -Cele şapte note muzicale: do, re, mi, fa, sol, la, si
  -Cele şapte culori ale curcubeului: roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo, violet
  -Buburuza (gărgăriţa, lat. Coccinella septempunctata) are şapte puncte pe elitre
  -Constelaţiile Carul Mare şi Carul Mic sunt formate din câte şapte stele
  Dupa cum se stie, numarul sapte corespunde celor sapte zile ale saptamanii si celor sapte planete. Deasemenea el mai corespunde si celor sapte trepte ale desavarsirii, celor sapte sfere sau trepte ceresti, celor sapte petale ale trandafirului, celor sapte capete ale cobrei de la Angkor, celor sapte ramuri ale copacului cosmic si sacrificial al samanismului.

  Creand lumea in sase zile, Dumnezeu se odihneste in cea de-a saptea si o transforma in zi sfanta. Odihna din ziua a saptea marcheaza un legamant intre Dumnezeu si om.

  Saptele simbolizeaza desavarsirea lumii si implinirea vremii. Potrivit sfantului Augustin, el masoara timpul istoriei, timpul peregrinarii omului pe pamant. Daca Dumnezeu isi ia o zi de odihna, arata sfantul Augustin, el o face deoarece vrea sa se deosebeasca de creatie, sa fie independent de ea si sa-i ingaduie sa se odihneasca intru el.

  Pe de alta parte, prin numarul sapte, care indica odihna, incetarea lucrului, omul insusi este chemat sa se intoarca spre Dumnezeu si sa se odihneasca intru el.

  Numarul sapte este apare foarte des in Biblie: candelabrul cu sapte brate; cele sapte duhuri care se odihnesc; cele sapte ceruri unde stau cetele ceresti; Solomon a zidit templul in sapte ani.

  Sapte este cheia Evangheliei dupa Ioan: sapte saptamani, sapte minuni, Hristos spune de sapte ori Eu sunt. Cifra sapte revine de patruzeci de ori in “Apocalipsa”: sapte peceti, sapte trambite, sapte cupe, sapte vedenii etc. Cartea este alcatuita din serii de sapte. Aceste numar mai desemneaza aici si imaginea si implinirea unui rastimp (creatia in “Facerea”), a unei perioade, a unei ere, a unei faze, precum si implinirea harurilor daruite de Duhul Sfant Bisericii.

  Numarul sapte in traditiile lumii

  Numarul sapte apare, sub diverse forme si sensuri in multe traditii ale lumii.

  La mayasi, ziua a saptea era sub semnul jaguarului, intruchipare a fortelor launtrice ale pamantului. Aceasta zi era plina de fast.

  In Islam, sapte este un numar fast, un simbol al desavarsirii: se vorbeste de sapte ceruri, sapte taramuri, sapte diviziuni ale iadului, sapte porti.

  Tatarii din Altai se mandresc cu sanctuarele lor de bastina, folosind expresia Tara mea cu sapte porti si apele mele.

  Pentru turco-mongoli numarul sapte este un numar sacru si cosmic, dupa cum arata Jean-Paul Roux.

  In Maroc, femeile sterpe isi infasoara cingatoarea de spate ori in jurul trunchiului anumitor copaci, apoi o agata de una din cele sapte funii legate de acestia.

  In Siria, o fata care nu-si gaseste petitor exorcizeaza influentele rele care o impiedica sa se marite scaldandu-se in mare si lasand sa-i treaca pe deasupra capului sapte valuri. Podoabele femeii sunt in numar de sapte.

  Pentru ca unui mort sa i se ierte pacatele, trebuie trase sapte linii peste mormantul lui. Dupa inmormantare, participantii se indeparteaza sapte pasi de mormant, apoi fac sapte pasi spre el. Se crede adesea ca sufletul mortului ramane in preajma mormantului vreme de sapte zile.

  In India, traditia hindusa ii atribuie soarelui sapte raze: sase corespunzand directiilor spatiului, iar a saptea centrului. In stiinta Yoga se cunosc sapte centrii subtili de forta, numite “chakra”. De asemeni, unele texte musulmane leaga cele sapte sensuri ezoterice ale Coranului de cei sapte centrii subtili ai omului.

  Si in Africa, numarul sapte este un simbol al perfectiunii si al unitatii. La dogoni, saptele suma a numerelor patru (simbolul feminitatii) si trei (simbolulul barbatiei), reprezinta perfectiunea omeneasca.

  Numarul sapte, suma a numerelor patru si trei, este semnul omului intreg, cuprinzand cele doua principii spirituale polar opuse. Sapte este semnul lumii complete, al creatiei incheiate, al cresterii naturii. El este si expresia Cuvantului Desavarsirii si deci al unitatii originare.

  Numarul sapte, numarul omului desavarsit, al omului pe deplin realizat, este numarul ce corespunde androginului ermetic.

  Magicul cifrei 7 poate fi dovedit si stiintific. Din punct de vedere matematic, sapte nu poate fi dedus nici ca produs, nici ca factor al cifrelor de la unu la zece. Deci sapte nu se obtine nici din impartirea, nici din inmultirea primelor zece numere. Este, dupa cum spuneau antecesorii nostri, „dumnezeiesc” – nu creeaza, nici nu poate fi creat. Din punct de vedere psihologic, cifra 7 are o pozitie mediana intre prea mult si prea putin. Se spune ca cele mai importante constructii ale omenirii care s-au bazat pe cifrele unu, doi sau trei au dispus de o paleta foarte redusa de posibilitati. Minunile lumii, daca ar fi depasit cifra zece, s-ar fi demonetizat. Zeci de constructii importante sunt posibile, dar nu si tot atatea minuni! Un far, o gradina suspedata, un templu, doua morminte si doua statui – cifra magica transforma aceste realizari arhitectonice in minuni ale creatiei umane. Pliniu scria despre ele in Secolul I d. Chr.: prin asemenea opere, fie oamenii devin zei, fie zeii devin oameni.
  Enumerarea ar putea continua mult. Astazi, viata noastra se petrece intr-o saptamana, formata din sapte zile. Pana si al saptelea cer in care plutesc indragostitii isi are originea tot in antichitate. Filosofii Aristotel, profesorul lui Alexandru cel Mare, a introdus notiunea cam in anul 330 i. Chr. Bolta lumii era formata din sapte cercuri concentrice invizibile, pe care evoluau, in jurul Pamantului, Soarele, Luna si planetele. Dupa Aristotel, cel de al saptelea cer este cel care inconjoara lumea. Atotcuprinzator ca si iubirea!

 7. BELA spune:

  ”Nothing else matters…” 😉
  Vine un An Nou si trebuie sa fim mai buni sa mearga bine totul. 🙂
  Auditie si vizionare placuta!

 8. BELA spune:

  LISTA TABLOURILOR SCOASE DIN TARA

  Lista tablourilor scoase din tara in noiembrie 1947 (cu o luna inaintea abdicarii) de catre, pe atunci, regele Mihai cu acceptul lui Groza si a guvernului sau (dupa cum reiese si din marturiile lui Jacques Vergotti, Prefect al Palatului pana in ianuarie 1948, insarcinat cu organizarea transportului special).

  1.Madona şi pruncul de Francesco Raibolini, zis Francia (1450-1517), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 11, pictură pe lemn, 0,57 x 0,45 m.
  2.Apariţia Fecioarei de Rafaelino del Garbo (1475-1530), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 20, pictură pe lemn, 0,44 x 0,30 m.
  3.Adoraţia pruncului Iisus de Antonio Allegri (1494.1534), şcoala din Parma, catalog Bachelin poziţia 36, pictură pe lemn, 0,58 x 0,40 m. Provenea din colecţia ducelui Litta din Milano.
  4.Răstignirea de Polidoro Caldara de Caravaggio (1495-1543), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 34, pictură pe lemn (?), 0,60 x 0,34 m.
  5.Concert de îngeri de Domenico Zampieri (1581.1641), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 46, pictură pe pânză în semiboltă, 0,33 x 0,80 m.
  6.Scenă câmpenească de Giorgio Barbarelli, zis Giorgione (1478-1510), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 62 A, pictură pe lemn, 0,33 x 0,75 m.
  7.Sfântul Ieronim de Tiziano Vecellio, zis Tizian (1477-1576), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 66, pictură pe pânză, 0,53 x 0,34 m. .
  8.Sfânta Treime de Georges Pencz (1500-1550), şcoala germană, catalog Bachelin poziţia 95, pictură pe lemn, 0,40 x 0,30 m.
  9.Marină de Salvatore Rosa (1615-1673), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 79, pictură pe pânză, 1,00 x 1,25 m.
  10.Marină de Salvatore Rosa (1615-1673), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 80, pictură pe pânză, 1,99 x 1,25 m.
  11.Peisaj de Andrea Locatelli (1660-1741), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 82, pictură pe pânză, 0,45 x 0,59 m.
  12.Peisaj de Andrea Locatelli (1660-1741), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 83, pictură pe pânză, 0,45 x 0,59 m.
  13.Gloria Sfintei Fecioare de Paolo Caliari, zis Carletto Veronese (1528.1588), şcoala italiană, catalog Bachelin poziţia 70, pictură pe pânză, 0,69 x 0,29 m.
  14.Bunul samaritean de Adam Elzheimer (1578-1620), şcoala germană, catalog Bachelin poziţia 98, pictură pe pânză, 0,28 x 0,45 m. Figura şi în catalogul Péreire la poziţia 103.
  15.Peisaj de Jean-Henri Roos (1630-1685), şcoala germană, catalog Bachelin poziţia 102, pictură pe pânză, 1.30 x 1,50 m.
  16.Hristos în faţa lui Pilat de Hubert Coltzins cel Bătrân (Secolul XV), şcoala flamandă, catalog Bachelin poziţia 105, pictură pe lemn, 0,32 x 0,24 m.
  17.Portretul unui cavaler spaniol de Antoon Mor van Dashorst, zis Antonio Moro (1519 ?-1575), şcoala olandeză, catalog Bachelin poziţia 108, pictură pe pânză, 1,30 x 0,90 m.
  18.Arta inspirată de Amor de Frans Floris (1520 ?- 1570), şcoala flamandă, catalog Bachelin poziţia 109, pictură pe lemn, 0,51 x 0,42 m.
  19.Glorificarea Fecioarei de Frans Franck (1540-1610), şcoala flamandă, catalog Bachelin poziţia 110, pictură pe aramă curbată, 0,39 x 0,25 m.
  20.Scenă ţărănească de Cornelius Molenear (1540-1591), şcoala flamandă, catalog Bachelin poziţia 111, pictură pe lemn, 0,22 x 0,19 m.
  21.Peisaj de Jan Bruegel (1568-1625), şcoala flamandă, catalog Bachelin poziţia 112, pictură pe pânză, 0,35 x 0,51 m.
  22.Portretul unei tinere femei de Jansz van Mierevelt (1567-1641), şcoala olandeză, catalog Bachelin poziţia 115, pictură pe pânză, 0,72 x 0,54 m.
  23.Flagelarea lui Hristos de Anthonis van Dyck (1599-1641), şcoala flamandă, catalog Bachelin poziţia 122, pictură pe lemn, 0,57 x 0,43 m.
  24.Schiţă de Frans Snyders (1579-1657), şcoala flamandă, catalog Bachelin poziţia 125, pictură pe lemn, 0,22 x 0,29 m.
  25.Apariţia îngerului în faţa ciobanilor de la Bethleem de Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1608-1669), şcoala olandeză, catalog Bachelin poziţia 127, pictură pe aramă curbată, diametru 0,25 m.
  26.Cap de bătrân de Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1608-1669), şcoala olandeză, catalog Bachelin poziţia 129, pictură pe lemn, 0,17 x o,12 m.
  27.Peisaj de Willem Hensch (1638-1712 ?), şcoala olandeză, catalog Bachelin poziţia 136, pictură pe lemn, 0,50 x 0,61 m.
  28.Peisaj de Jan van Goyen (1596 x 1656), şcoala olandeză, pictură pe lemn, 0,36 x 0,51 m.
  29.Vânătoare de Albert Cuyp (1620-1691), şcoala olandeză, catalog Bachelin poziţia 142, pictură pe lemn, 0,58 x 0,73 m.
  30.Peisaj de Meindert Hobbema (1638-1703), şcoala olandeză, catalog Bachelin poziţia 143, pictură pe lemn, 0,46 x 0,63 m.
  31.Un buchet de Jan van Huysum (1682.1709), şcoala olandeză, catalog Bachelin poziţia 150, pictură pe lemn ?, 0,23 x o,17 m.
  32.Portretul lui Diego Covarruvias de Domenico Theotocopoulos, zis El Greco (1548 ?-1625), şcoala spaniolă, catalog Bachelin poziţia 161, pictură pe pânză, 1,15 x 0,86 m.
  33.Hristos purtând crucea de Domenico Theotocopoulos, zis El Greco (1546 ?-1625), şcoala spaniolă, catalog Bachelin poziţia 154, pictură pe pânză, 1,10 x 0,66 m.
  34.Sfânta Familie de Domenicos Theotocopoulos, zis El Greco (1546 ?- 1625), şcoala spaniolă, catalog Bachelin poziţia 165, pictură pe pânză, 0,70 x 0,54 m.
  35.Hristos îşi ia rămas bun de la Maria de Domenico Theotocopoulos, zis El Greco (1546 ?- 1625), şcoala spaniolă, catalog Bachelin poziţia 167, pictură pe pânză, 0,23 x 0,20 m.
  36.Don Carlos pe cal de Domenico Theotocopoulos, zis El Greco (1546 ?- 1625), şcoala spaniolă, catalog Bachelin poziţia 168, pictură pe pânză, 1,08 x 0,58 m.
  37.San Sebastian de Domenico Theotocopoulos, zis El Greco (1546 ?-1625), şcoala spaniolă, catalog Bachelin poziţia 169, pictură pe pânză ovală, O,99 x 0,68 m.
  38. Calugarul Bosio de Domenico Theotocopoulos, zis El Greco (1546 ?-1625), scoala spaniola
  39.Adormirea Fecioarei de Francisco de Zurbaran (1598-1662), şcoala spaniolă, catalog Bachelin poziţia 174, pictură pe pânză, 0,55 x 0,30 m.
  40.Portretul unui general călare de Diego Rodriguez da Silva Velasquez (1599-1660), şcoala spaniolă, catalog Bachelin poziţia 176, pictură pe pânză, 0,33 x 0,29 m.
  41.Peisaj de Claude Gellée, zis Le Lorrain (1600-1682), şcoala franceză, catalog Bachelin poziţia 191, pictură pe pânză, 0,19 x 0,25 m.
  42.Portretul lui Gluck de Jean-Baptiste Greuze (1725-1805), şcoala franceză, catalog Bachelin poziţia 204, pictură pe pânză ovală, 0,61 x 0,50 m.

  Dintre acestea, „Calugarul Bosio” si „San Sebastian” de El Greco se stie ca au fost vandute la o licitatie in SUA pentru suma totala de 33 milioane de dolari in 1975, ceea ce a dus la o ancheta americana declansata de plangerea Statului Roman, cel care detinea proprietatea scriptica a tablourilor. (cf. Depozitia legala a lui Jacques Vergotti ca martor in actiunea civila intreprinsa de R.S. Romania impotriva Kimbell Art Foundation privitoare la 2 picturi de El Greco, 1985 (Hoover Institution, Register of the Jacques M. Vergotti Papers, 1948-1991, Biographical file, 1985, box 1, folder 1)

  • George Valah spune:

   Frumoasa colectie! Ale cui erau?
   In anii urmatori, securitatea a confiscat astfel de capodopere de la proprietarii lor legali: parte le-au impodobit propriile case si ele tot ‘de captura” altele scoase „pe sest” si nu la lumina din tara si vandute afara. Apropo, „conturile lui Ceausescu” unde sunt?


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.