06.06.2013. Flash comment! Materiale publicate de dumneavoastra :-)


5 comentarii on “06.06.2013. Flash comment! Materiale publicate de dumneavoastra :-)”

  1. lili3d spune:

    drstangaciu@apitherapy.com

    Scala ORAC comentata

    Nu de mult timp a fost stabilită şi o măsură a PUTERII ANTI-OXIDANTE A
    UNOR VEGETALE, numităORAC (oxigen radical absorbance capacity =
    capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcţie
    de cantitatea de anti-oxidanţi care este conţinută în diverse plante.
    Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar și
    pentru a NU face cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o
    cantitate de vegetale, care să-i asigure UN OPTIM DE > 5.000 UNITĂŢI
    ORAC / ZI, însă ÎN LIPSA UNOR FACTORI PRO-OXIDANŢI SEMNIFICATIVI !!!
    ÎN SITUAŢII SPECIALE (BOLI DEGENERATIVE, BOLI ACUTE, CANCER,
    LIMFOAME, LEUCEMII, SIDA),RECOMAND ASIGURAREA A >30.000-50.000 UNITĂŢI
    ORAC / ZI (SAU CHIAR MULT MAI MULT) !!!
    SCALA ORAC (UNITĂŢI / 100 G PRODUS) A CELOR MAI SĂNĂTOASE ALIMENTE, DE
    CARE TREBUIE SĂ ŢINĂ CONT ÎN STABILIREA REGIMULUI ALIMENTAR ORICE
    PACIENT CU O PROLIFERARE MALIGNĂ, (DAR NU NUMAI) ESTE URMĂTOAREA :

    314.446 pudra de CUIŞOARE

    312.400 tărâţele neprelucrate de SUMAC

    267.536 pudra de SCORŢIŞOARĂ

    240.000 tărâţele de SORG bogate în tanin

    200.129 pudra de OREGANO uscat

    159.277 pudra de CURCUMA

    102.700 boabele de ACAI liofilizate

    100.800 tărâţele negre de SORG

    91.500 pudra de ROŞCOVE (CAROB, CERATONIA)

    86.800 SUMACUL brut

    80.933 CACAOA pudră uscată şi neîndulcită

    76.800 seminţele de CHIMEN

    75.000 pudra concentrată de boabe de MAQUI

    74.349 PĂTRUNJELUL uscat

    71.000 tărâţele de SORG ROŞU

    70.000 CIREŞELE ACEROLA

    67.553 BUSUIOCUL uscat

    48.504 pudra de CURRY

    45.400 SORGUL brut bogat în tanin

    40.200 pudra de CIOCOLATĂ olandeză

    40.000 sucul de boabe de MAQUI

    32.004 SALVIA proaspătă

    29.257 seminţele de MUŞTAR GALBEN

    28.811 GHIMBIRUL pudră

    27.618 PIPERUL NEGRU boabe

    27.426 CIMBRUL în stare proaspătă

    27.297 MĂGHIRANUL în stare proaspătă

    25.300 fructul de LYCI (sau LECHEE)

    25.300 fructul de GOJI

    24.700 POLENUL granule

    24.287 tărâţele de OREZ crude

    23.636 pudra de CHILI

    21.900 boabele de SORG NEGRU

    20.823 bomboanele de CIOCOLATĂ NEAGRĂ

    19.600 cojile seminţelor de IN

    18.053 bomboanele de CIOCOLATĂ AMĂRUIE

    17.940 NUCILE PECAN

    17.919 BOIAUA de ardei

    16.062 boabele de CHOKEBERRY crude

    15.542 frunzele proaspete de TARHON

    14.840 rădăcina de GHIMBIR proaspătă

    14.697 boabele de SOC crude

    14.000 boabele de SORG ROŞU

    13.978 frunzele proaspete de MENTĂ

    13.970 boabele proaspete de OREGANO

    13.541 NUCILE ENGLEZEŞTI (walnuts)

    9.645 ALUNELE DE PĂDURE sau alunele turceşti

    9.584 COACAZELE ROŞII crude

    9.465 boabele proaspete de CIMBRU

    9.416 infuzia de ANGHINARIE

    8.459 boabele de FASOLE ROŞIE crudă

    8.320 boabele de FASOLE ROZ crudă

    8.040 boabele de FASOLE NEAGRĂ crudă

    7.983 FISTICUL crud

    7.960 COACAZELE NEGRE crude

    7.779 FASOLEA PINTO crudă

    7.581 PRUNELE “DIAMANTUL NEGRU” cu coajă crude

    7.528 bomboanele de CIOCOLATĂ CU LAPTE

    7.282 LINTEA crudă

    7.274 AGAVELE uscate

    6.665 pudra de USTUROI uscat

    6.552 ANGHINARIA cruda

    6.552 AFINELE crude

    6.552 PRUNELE uscate

    6.400 tărâţele de SORG ALB

    6.330 siropul de CIOCOLATĂ

    6.259 PRUNELE crude

    5.997 frunzele proaspete de MELISĂ

    5.764 boabele de SOIA crude

    5.735 pudra de CEAPĂ

    5.347 MURELE

    5.346 USTUROIUL crud

    5.141 frunzele crude de CORIANDRU

    4.882 ZMEURA crudă

    4.805 frunzele proaspete de BUSUIOC

    4.454 MIGDALELE

    4.392 frunzele proaspete de MĂRAR

    4.343 frunzele de CEAI

    4.275 MERELE ROŞII

    4.188 STAFIDELE ALBE

    3.898 MERELE “Granny Smith”

    3.577 CĂPŞUNILE proaspete

    3.432 UNTUL DE ARAHIDE

    3.383 SMOCHINELE proaspete

    3.365 CIREŞELE obişnuite dulci

    3.307 RODIA

    3.277 AGRIŞELE crude

    3.234 CAISELE CONFIATE

    3.166 ARAHIDELE de orice fel, crude

    3.145 VARZA ROŞIE fiartă şi scursă fără sare

    3.083 BROCCOLI crud

    3.082 MERELE obişnuite cu coajă

    2.941 PERELE crude

    2.938 AGAVELE fierte

    2.936 MERELE ”RED DELICIOUS”, crude, fără coajă

    2.906 sucul de COACĂZE NEGRE

    2.830 STRUGURII NEGRI

    2.828 MERELE GALA crude cu coajă

    2.764 (condimentul) CARDAMOM

    2.670 MERELE GOLDEN crude cu coajă

    2.589 MERELE FUJI crude cu coajă

    2.573 MERELE crude fara coaja

    2.550 GUAVA

    2.386 BROCOLLI fiert şi nesărat

    2.380 SALATA LOLLO crudă

    2.359 fulgii de PORUMB

    2.341 sucul proaspăt de RODIE

    2.308 FULGII DE OVĂZ instant fortificat

    2.294 GRANOLA CU STAFIDE

    2.252 VARZA ROŞIE cruda

    2.210 MERELE GOLDEN crude fără coajă

    2.200 SORGUL ALB boabe

    2.184 seminţele de RIDICHE încolţite

    2.183 tărâţele de OVĂZ

    2.175 FULGII DE OVĂZ simpli

    2.150 frunzele de SPARANGHEL crude

    2.115 CARTOFII DULCI copţi în coajă

    2.104 PÂINEA INTEGRALĂ DE GRÂU

    2.094 ARPAGICUL crud

    2.050 VARZA ALBĂ fiartă, scursă şi nesărată

    2.036 sucul de PRUNE

    1.990 GUAVA ROSIE

    1.965 piureul de MERE

    1.963 PÂINEA INTEGRALĂ DE SECARĂ

    1.948 CAJU crud

    1.946 frunzele crude de SFECLĂ

    1.933 AVOCADO

    1.911 PERELE VERZI cu coajă

    1.819 PORTOCALELE

    1.814 PIERSICILE crude

    1.788 sucul de STRUGURI ROŞII

    1.773 VARZA ROŞIE fiartă

    1.767 SFECLA crudă

    1.750 MERIŞOARELE

    1.746 PERELE DE ANJOU roşii

    1.743 FLORICELELE DE PORUMB

    1.736 RIDICHILE crude

    1.695 NUCILE DE MACADAMIA prăjite

    1.687 frunzele de SPANAC congelate şi nefierte

    1.680 CARTOFII ROŞII cu coajă copţi

    1.644 SPARANGHELUL fiert şi scurs

    1.620 MANDARINELE crude

    1.548 GRAPE-FRUIT-UL ROZ şi ROŞU

    1540 FRAGII

    1.521 CEAPA ROŞIE crudă

    1.520 boabele de FASOLE MARINĂ crude

    1.515 SPANACUL crud

    1.510 seminţele de LUCERNĂ încolţite

    1.506 NONI

    1.447 frunzele proaspete de SALATĂ VERDE

    1.421 PÂINEA INTEGRALĂ din amestec de cereale

    1.419 NUCILE BRAZILIENE uscate

    1.326 CARTOFII ROŞII copţI

    1.322 CARTOFII ROŞII cruzi

    1.318 PÂINEA DE OVĂZ

    1.303 fulgii de GRÂU

    1.301 PĂTRUNJELUL proaspăt

    1.263 CIOCOLATA CU LAPTE de băut

    1.260 STRUGURII ROŞII proaspeţi

    1.253 CEAIUL VERDE gata preparat

    1.247 AGAVE crude

    1.238 sucul de GRAPE-FRUIT GALBEN

    1.225 sucul de LĂMÂIE

    1.220 CEAPA GALBENĂ călită câteva minute

    1.210 KIWI

    1.150 ULEIUL DE MĂSLINE extra-virgin

    1.138 CARTOFII ALBI copţi în coajă

    1.118 STRUGURII ALBI sau VERZI cruzi

    1.115 CAISELE crude

    1.098 CARTOFII ROŞII cruzi

    1.058 CARTOFII ALBI cruzi

    1.034 CEAPA ALBĂ crudĂ

    1.005 VINUL de masă ROŞU

    1.002 sucul de CĂPŞUNE

    1.002 MANGO crud

    1.001 sosul de SALSA

    984 ARDEIUL DULCE PORTOCALIU crud

    980 VARZA DE BRUXELLES

    965 ARDEI DULCE GALBEN crud

    962 seminţele de SOIA mature încolţite şi nefierte

    933 VÂNĂTA crudă

    923 ARDEIUL VERDE DULCE crud

    904 FASOLEA PINTO gătită

    902 CARTOFII DULCI cruzi

    884 ANANASUL crud

    879 BANANA

    856 VARZA ALBĂ fiartă, scursă nesărată

    847 NĂUTUL crud

    847 ARDEIUL ROŞU călit

    830 STRUGURII ALBI proaspeţi

    829 CONOPIDA proaspătă

    793 sucul de STRUGURI ALBI

    791 ARDEIUL DULCE ROŞU proaspăt

    759 FASOLEA VERDE crudă

    750 NECTARINELE crudE

    741 MAZĂREA GALBENĂ crudă

    728 boabele de PORUMB DULCE crude

    726 sucul de PORTOCALĂ

    704 sucul de PERE

    694 ARDEIUL DULCE GALBEN

    694 sos de TOMATE

    666 MOROVII cruzi

    620 CONOPIDA FIARTĂ scursă fără sare

    616 NUCILE uscate

    615 ARDEIUL DULCE VERDE călit câteva minute

    600 MAZĂREA VERDE congelată

    578 SOSUL PICANT

    568 sucul de ANANAS

    564 OŢETUL de mere

    546 PRUNELE ROŞII crude

    524 MAZĂREA DESPICATĂ seminţe mature crude

    508 VARZA ALBĂ crudă

    497 ŢELINA crudă

    496 BROCOLLI congelat

    490 PRAZUL crud

    486 SUCUL DE ROŞII conservat cu sare

    483 DOVLEACUL crud

    481 semintele de MAC

    436 siropul de PIERSICI conservat

    413 PORUMBUL DULCE conservat

    410 OŢETUL DIN VIN ROŞU

    408 sucul de MERE

    392 VINUL ALB de masă

    367 TOMATELE ROŞII coapte

    317 MORCOVII fierţi şi scurşi nesăraţi

    315 PEPENELE GALBEN crud

    307 bulbul de FENICUL crud

    245 VINETELE fierte scurse nesărate

    225 OŢETUL DIN MIERE

    214 CASTRAVEŢII cruzi cu coajă

    180 DOVLECELUL crud

    142 PEPENELE VERDE crud

    126 CASTRAVETELE decojit crud

    106 ULEIUL DE ARAHIDE
    COMENTARII PE MARGINEA SCALEI ORAC :

    – NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală
    !!! Este prima remarcă şi poate cea mai importantă ! Da, există o serie
    de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacei
    marini), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie
    (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşietic, dar
    aceste alimente NU se regăsesc în listă ;

    – Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar
    şi primul şi al treilea loc de pe podium ;

    – NU trebuie să te numeşti ”Resveratrol” sau vreun aliment să
    conţină aşa ceva, ca să aibă un nivel anti-oxidant ATROCE. Cuişoarele
    conţin ”eugenol”, un anti-oxidant de potenţă medie, dar într-o cantitate
    aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul
    anti-oxidant ;

    – EXISTĂ ALIMENTE CARE FURNIZEAZĂ UN NIVEL ANTI-OXIDANT ENORM,
    CHIAR DACĂ SUNT CONSUMATE ÎN CANTITĂŢI INFIME (cuişoarele,
    scorţişoara…), iar altele au un palid nivel anti-oxidant, chiar dacă
    le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben,
    castraveţii) ;

    – CUIŞOARELE şi SCORŢIŞOARA sunt extrem de accesibile practic
    pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze
    extrem de rar sau doar prin… prăjituri. Ce să mai zic de pudra de
    roşcove (carob, ceratonia), de care mare parte din populaţie nici nu a
    auzit că există (vezi anexa IV), sau de polenul granule, utilizat
    eventual de apicultori şi familiile acestora ? Astfel :
    a) PUDRA DE CUIŞOARE = 3.144 unităţi ORAC / GRAM ;
    b) PUDRA DE SCORŢIŞOARĂ = 2.675 unităţi ORAC / gram ;
    c) capac la toate… PUDRA DE ROŞCOVE (carob, ceratonia) are şi
    aceasta un nivel anti-oxidant ATROCE : 915 unităţi ORAC / gram. Dacă
    cacaoa este strict contraindicată la o persoană cu cancer, pudra de
    roşcove este mai mult decât indicată ! ;
    d) POLENUL GRANULE : 247 unităţi ORAC / gram ;

    – CHIAR DACĂ AU UN NIVEL ANTI-OXIDANT MAI MARE SAU MAI MIC,
    NUMAI ACEST FAPT NU CALIFICĂ ANUMITE ALIMENTE CA SĂ LE CONSUMĂM.
    Exemple : cacaoa, boabele de soc crude, boabele de leguminoase crude,
    vinul, oţetul şi chiar şi uleiurile esenţiale ;

    – Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a
    populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte realizarea
    în organismul propriu, sau al pacienţilor a unui nivel anti-oxidant cât
    mai înalt, drept CEL MAI IMPORTANT FACTOR DE PREVENŢIE AL APARIŢIEI
    TUTUROR BOLILOR CRONICE ŞI DEGENERATIVE. CE TREBUIE SĂ URMĂRIM LA UN
    FRUCT / LEGUMĂ / CONDIMENT, FEL DE MÂNCARE ??? Nimeni NU ne spune ! UN
    NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! Acesta este răspunsul !!! ;

    – Ce trebuie să facem ca să îmbătrânim cât mai tardiv și să ne
    păstrăm vigoarea și tinerețea cât mai multe decenii ? UN NIVEL
    ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! …DAR NUMAI ÎN LIPSA UNEI PRO-OXIDĂRI
    SEMNIFICATIVE !

    – Cum putem preveni TOATE ”bolile civilizației” = boli
    degenerative ale stilului de viață ? CE SĂ FACEM CA SĂ NU MAI TRECEM
    VREODATĂ PE LA DOCTOR (cu excepția accidentelor) ? Cum să avem un ten
    frumos decenii întregi ? Cum să avem o minte limpede și la 100 de ani ?
    Care este ”secretul” tinereții și al longevității ? RĂSPUNS : UN NIVEL
    ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! …DAR NUMAI ÎN LIPSA UNEI PRO-OXIDĂRI
    SEMNIFICATIVE !
    – Care sunt factorii pro-oxidanți (generatorii de radicali
    liberi) de care trebuie să ne ferim din tot sufletul ? FUMATUL (o ţigară
    generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze
    de eşapament, RADIAŢIILE IONIZANTE (RUV, Radioterapia şi Radiografiile,
    exploziile atomice, radiaţia cosmică, CT, PET-CT), ionii pozitivi
    generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, ACETALDEHIDA (produs
    intermediar al metabolismului alcoolului etilic, dar care apare şi-n
    fumul de ţigară), STRESUL, stările pro-inflamatorii, consumul de alcool,
    metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), EXERCIŢIUL
    FIZIC INTEMPESTIV (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează
    !), MODURILE GREŞITE DE PREPARARE TERMICĂ A ALIMENTELOR (prăjelile,
    fripturile, ”grătarul”), consumul de alimente râncede sau alterate, al
    dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale omega 6 şi omega 3 rafinate,
    unele margarine, expunerile prelungite la soare şi/sau la ore de maxim
    solar, dar şi bronzarea artificială, SURSELE DE OXIGEN
    ATOMIC (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii,
    percloraţii, sarea iodată), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria
    alimentară drept CONSERVANŢI (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii,
    sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), unele
    toxine, ciuperci (fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca
    generatoare de radicali liberi, MEDICAMENTELE CITOSTATICE,
    3,4-BENZPIRENUL, METILCOLANTRENUL, DEPĂŞIREA GREUTĂŢII CORPORALE,
    DIABETUL ZAHARAT, expunerea profesională la CCl4, unele ”E”-uri
    alimentare, unele metale +/- grele +/- radioactive (Al, Pb, Cd,
    U), TELEFONUL MOBIL, cuptoarele cu microunde, aldehidele nesaturate
    (acroleina rezultată prin prăjirea uleiurilor sau fumat) etc.

    Radicalii liberi induc peroxidarea lipidică, lezează ADN-ul
    celular, inactivând / denaturând proteine. Cele mai sensibile (şi
    astfel, cele mai vulnerabile) organe în faţa agresiunii radicalilor
    liberi sunt : CRISTALINUL (cataracta), PANCREASUL (diabetul
    zaharat), VASELE DE SÂNGE (ateroscleroză) şi CELULELE NERVOASE, care
    posedă o capacitate redusă şi limitată de inactivare a acestora. DAR
    toate celulele și organele corpului nostru suferă când au parte de
    pro-oxidare și din contră, funcționează cu atât mai bine cu cât avem un
    nivel anti-oxidant mai înalt ;

    – NU e greu deloc să NU facem cancer !!!

    – Chiar este nevoie de un stil de viaţă rău dezordonat, extins
    adesea pe decenii întregi, CU O ALIMENTAŢIE LIPSITĂ SAU SĂRACĂ ÎN
    ANTI-OXIDANŢI, sau din contră, CU PRO-OXIDANTE SERIOASE, ca să facem
    boala ! Există persoane care în anul 2010, în ţări ale UE, printre care
    şi România, cu standarde ridicate de subzistenţă consideră mental că
    ”fructele-s pentru copii”, în vreme ce adulţii (oameni serioşi !?!), ar
    trebui să se întâlnească la ”o bere”, sau la ”un grătar” etc. Însuşi
    modul de a primi un musafir în casă în ţara noastră este dezastruos şi
    denaturat : i se pune acestuia în faţă un pahar de ”tărie”, sau
    dulceaţă, în loc să i se pună în faţă fructe cât mai colorate. Chiar aşa
    de rău ne urâm musafirii ? ; …şi să mai spună cineva că această boală
    teribilă (maladia canceroasă sub diversele ei forme) nu apare exclusiv
    din vina noastră, datorită unui stil de viaţă nesănătos, tolerat şi
    cultivat adesea pe decenii şi că nu ar putea fi prevenită !!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s