Apel pentru un nou inceput: „Incotro mergem…”

Multumesc tuturor celor care au participat, participa, vor participa la aceasta actiune. Inainte de a o continua, fac precizari care sper sa fie de folos.

Trecutul unui neam/popor ii defineste cultura, traditiile, identitatea. Cu cat acestea sunt mai bine stabilite, mai puternice,  cu atat mai greu de ratacit /abatut din fagasul sau este acel popor.  O natie puternica nu isi leapada niciodata darurile sale milenare amagit de vorbe precum: „progres, omogenizare culturala, reguli venite din exterior si impuse prin forta, etc.” Exista intotdeauna valori  trecatoare , care pot fi modificate in timpul istoric,  altele la care daca s-ar renunta, ar fi stirbite tocmai esentele ce alcatuiesc structura acelui neam sau teritoriul sau de existenta.

Am pornit acest  „Apel..”   pentru ca alaturi de dumneavoastra am simtit ca e nevoie de actiune, in fata valului fara precedent de forte care au atacat tocmai miezul vital al acestui popor: prin manelizarea traditiilor culturale, propagarea dispretului fata de sentimentele de mandrie nationala  de la cele mai inalte nivele,  oprimarea si dezintegrarea populatiei prin abuzuri facute chiar de asa zisul stat platit  sa ne apere interesele! Unele le vedeti si le stiti, altele, nu se vad si nu se stiu desi poate sunt si mai grave.

Evenimente asemanatoare se intampla si in alte tari si cu alte popoare,  atacul e masiv, la adresa multora: Grecia, Cipru, Spania, Italia, Bosnia, Ukraina, tari din Orientul Mijlociu, Africa,  SUA,  America de Sud, Asia, Japonia, etc…

Asadar nu mai putem identifica „dusmanul” numai in „persoane” sau ” tari arogante cu pretentii tip imperiu”. ci in organizatii/formatiuni  trans-statale, cu scopuri adverse umanitatii ca specie, la scara planetara. Metoda acestora e relativ simpla: invrajbire pentru a ne omora unii pe altii, false promisiuni pentru  cei de pe pozitii de forta, sa fie determinati sa ii abuzeze pe cei  slabi. Pentru acestia le dau o veste proasta:  nu se salveaza, ci sunt doar esalonul urmator  „pentru casare”,  dupa ce sunt folositi la treburile murdare. Sunt „consumabili”  ca orice „cumparatura”  dintr-o piata de marfuri.

Calea pe care am promovat-o  pentru a contracara  cele de mai sus,  a fost in etapele de pana acum: intarirea/reamintirea  unot exemple de valori nationale si de identificare ca natie, in paralel cu redesteptarea capacitatilor interioare prin  participarea individuala si colectiva la trezirea spirituala a natiei  careia ii apartinem.  Nu e suficient. Nu  poate un popor exista si perpetua cu putere  daca traieste  numai din cateva momente  din  trecut, din putinele  traditii ramase, multe altele fiind  deja disparute!

Daca in vremurile arhaice, pe aceste teritorii au locuit unii din cei mai spiritualizati, puternici ca neam si avansati cultural/tehnologic popor – dacii, care ei si predecesorii lor au populat aproape toata Europa, mare parte din Asia, Rusia, Caucaz,  Afganistan, pana in China,  Korea si Japonia, in sud Anatolia de azi, pamanturile dintre Euphrat si Tigru, Iranul…  realizam cat de mult suntem inruditi intre noi, cat de falsa e izolarea prin xenofobie, uitandu-se  de unde am pornit. Daca in acele vremuri a existat un focar de unde s-au raspandit populatiile si cultura acestora ca un flux, in prezent e nevoie de „reflux”, adica pe trunchiul ramas sanatos al neamurilor sa se construiasca o putere  mult mai mare, din cunostintele si bogatia traditiilor celorlalti,  punand launloc tot ceea ce avem mai bun si folositor,  pentru cresterea tuturor in  putere! Sunt roman, asa ca am sa ma refer mai mult la noi, romanii: propun ca pe spiritul si traditiile noastre, sa invatam si din experienta altora, care poate tot noi suntem, doar  pierduti din uitare. Cred ca astfel , am putea deveni cu mult mai puternici si adevarati decat am fost, iar tara ar fi „acea lumina spre cer” de care ne imaginam in etapele precedente.

Daca pana acum, am luat singuri sau ni s-a impus cu forta,  tot ce-a fost nai rau de la altii, de-acum va trebui sa recuperam cat mai repede „invatand tot ce e mai bun” de oriunde, din orice cultura, traditie, situatie, etc si sa ne reconstruim pe noi insine si tara in care  traim. 

Traditia sa ne fie radacinile cu seva si trunchiul de sustinere, dar ramurile si frunzele fara numar, sa le umplem cu flori si roade din soiurile cele mai bune, ca sa fim respectati, doriti si apreciati la noi acasa sau oriunde in lume. Daca noi intre noi ne vom respecta, asa va ramane. Daca ne vom dispretui si injosi, tot asa  va ramane.

Daca se va produce „schimbare”, ea trebuie sa fie pentru multi,  altfel ar fi doar  un salt prea scurt,  sau ca ajutorul  unui caine inhamat la un car cu busteni!

De-acum, in etapele urmatoare,  vom da atentie si la stiinta din alte parti ale lumii, alaturi de cea de la noi. Sa fim deschisi, sa aflam cu respect.

Si sa ne amintim ca Iisus a fost dacurmasul dacului hittit Solomon Inteleptul (fiul lui Uriah Hittitul  si Bathsheba hittita), care pe nume era Emanuel  – dupa zeul dac Manu, din parintii Iosif si Maria in casa carora s-a grait in aramaica, limba aramailor/arimilor daci din care ne tragem si noi numele , ROMANII.

File:Chariot spread.png

Vase Vincas, Cucuteni

Populatia straveche europeana AINU de pe insula Hokkaido, Japonia

CVa

Anunțuri

5 comentarii on “Apel pentru un nou inceput: „Incotro mergem…””

 1. C.J spune:

  Reblogged this on sssefora.

 2. marianascheau spune:

  Am citit intr-o zi pe blog despre adevarurile spirituale care arr trebui predate in scoala[cei care au interes sa ne distruga ne-au distrus in primul rind scoala,fara educatie si informatie accepti orice ti se spune si da], scria acolo undeva ca propriile noastre ginduri ne creeaza propria realitate.Asta se refera si la modul cum ne vedem noi ca popor,poate ar trebui sa avem mai multa incredere in valorile noastre in cultura si stiinta romaneasca.Daca imi permiti o sugestie si o rugaminte in acelasi timp,la fiecare postare adauga un clip cu muzica autentica romaneasca,o poza cu port popular etc.,macar asa vizual sau auditiv sa fim putin in ‘priza’.Multumesc.

  • George Valah spune:

   Asa si incerc sa fac, la postarile cu „Apelul…” La celelate zilnice… nu. Exista totusi o problema care tine de perceptia umana: „ce-i prea mult strica”, adica ar deveni obositor si s-ar pierde ca valoare emotionala, cred… Ma mai gandesc…poate gasim ceva.

 3. mihai444 spune:

  de ce nu pui un buton pt. like pe facebook? blogul e interesant si acolo se raspandeste mai repede.de exemplu eu ca sa vad ce postezi in perioada urmatoare, tre’ sa te salvez undeva sau sa-ti tin minte numele blogului.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s