Iisus pe Pamant…

 Imagini  luate prin „cronovizor”, Iisus, crucificarea…

5f45a-cronovizor

 

– Era o zi insorita, aproape de amiaza. Lume, nu prea multa: un  „contubernium” (unitate militara de 8 membrii)  de soldati romani, putini civili/ spectatori. Stalpii, asteptau fixati in pamant. „Cruce”, se numea  partea orizontala din lemn, pe care erau batute in piroane patrate, mainile condamnatilor. In romana s-au pastrat :

crucioi = lemnul orizontal de la caruta, de care sunt agatate lanturile/hamul de care trege calul

in-cru-ntat= riduri orizonatle pe frunte, asociate cu nemultumirea

cru-zime

Etc…

Radacina verbala „cru” e asociata cu suferinta/osanda/soarta implacabila/destin prin suferinta.

In mod obisnuit, osanditii la crucificare trageau un car dupa ei in care se aflau „crucile” si celelalte unelte. Iisus insa, a fost pus sa-si duca singur „crucea” spre deosebire de ceilalti doi condamnati!

Osanditii erau adusi imbracati in camasile lungi, albe, ale mortilor.  Dupa ce li se bateau cuiele in brate pe lemnul crucii, erau ridicati si lemnul se fixa pe „stalp” dupa care li se bateau piroane si in picioare.

Iisus si-a inceput misiunea cu un post de 40 de zile si tot cu postire si-a incheiat-o, stiind ceea ce urma sa  se intample. Cina cea de taina, a fost „ultima masa” de dinaintea crucificarii.

– Golgota, azi: pe locul crucificarii, o parcare. In peretele stancos sapate „orbite” care sa se asemene cu cranii omenesti. Ele nu existau acum 2000 de ani. „Capul” care a dat numele colinei este cel ce se vede in ambele fotografii.

Chipul adevarat al lui Iisus

 

Reclame

2 comentarii on “Iisus pe Pamant…”

 1. Lumitronic spune:

  Intrebari: pozitia „fotografului”, distanta fata de subiect, focala, diafragma … cum le stabileste cronovizorul? Cum se stabilesc unghiurile de prim plan portret (stanga, dreapta, central) sau cele de panoramic in cazul cronovizorului?

  • George Valah spune:

   Nu am idee
   Stiu ca au o antena din cristal de beriliu (parca!), doua elemente de pozitionare in spatiu, un tub katodic de vizualizare imagini, cel putin asa era la inceput. Apoi, s-au perfectionat obtinand, holograme, imagini 3D…


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s