De rerum naturae: „Inca – Vinca…”

Paralela intre ceramica neolitica din aria geto – dacica (Cucuteni in mod special!) si cea precolumbiana.

In tot continentul american: America de Nord, America Centrala, America de Sud, nu a existat folosirea „rotii”!

– Figurine precolumbiene:

prec19

prec16

prec9– Taur  Cultura Cucuteni: „Taur cu roti”

cultura de cucuteni trypillian rumania 3950 3650a c

– Ceramica precolumbiana:

prec17

prec22

prec25

– Cucuteni:

Cultura Cucuteni

Cultura Cucuteni

– Ceramica precolumbiana:

737: Three Pre-Columbian Polychrome Ceramics,

Pre-Columbian Pottery Concentration

above left, double pots, pre-Columbian Chirique. Right, double pots ...

Price: $300

prec5

prec7

prec13

$T2eC16V,!w0FI,NcSkU1BSeO(zpW7Q~~60_35

prec23

prec24

– Ceramica Cucuteni:

cultura cucuteni

Lecţia de Cucuteni

Ceramica de Cucuteni, la Muzeul de Istorievas ceramica din cultura cucuteni vas ceramica din cultura cucuteni

225px-CucuteniOmega.jpg

10 Civilizaciones que desaparecieron misteriosamente

Cultura Cucuteni (aprox. 5500-2750 i.Hr)

dónde fueron? 10 Civilizaciones que Desaparecieron ...

– Precolumbiana:

prec2

prec6

62639-0005-4 nplibiqa 1500 vech

prec4

– Ceramica Cucuteni:

Vas zoomorf “Cultura Cucuteni”

Cucuteni

Va urma…

https://sp.yimg.com/ib/th?id=HN.608016766202022052&pid=15.1

Ne revedem dupa Sarbatorile de Pasti! 🙂

Reclame

16 comentarii on “De rerum naturae: „Inca – Vinca…””

 1. gabin sandu spune:

  Atasez una din teoriile vehiculate in prezent ca avand legatura cu acest tip de „curiozitati”. Mai sunt cunoscute cazuri de descoperiri aproape simultane , cu autori aflati la departare foarte mare etc.

  Sarbatori binecuvantate si Luminate, Spor in toate si Pace in Suflet, tie, familiei tale, celor dragi , precum si „cetetorilor”. 🙂

  Acum teoria:
  Un al doilea experiment a avut loc în 1952 pe insula Koshima, unde o specie de maimuţe (Macaca Fuscata) a fost observată timp de 30 de ani. La un moment dat cercetătorii au început să ofere maimuţelor fructe dulci, aruncate în nisip. La maimuţe le plăceau foarte mult fructele, dar trebuiau să le mănânce acoperite cu nisip, ceea ce era neplăcut pentru ele.

  La un moment dat o femela de 18 luni, numita Imo, a descoperit că putea rezolva problema spălând fructele într-o apă din apropiere. Imo i-a arătat aceasta mamei ei. Totodată colegii ei de joacă au învăţat aceasta şi şi-au învăţat şi familiile cum să facă. Oamenii de ştiinţă au asistat la felul în care din ce în ce mai multe maimuţe au învăţat cum să spele fructele în apă.

  Între 1952 şi 1958, toate maimuţele tinere din colonie au învăţat spălatul fructelor. Doar unele dintre maimuţele adulte, care au imitat copii, au aplicat şi ele acest lucru. Celelalte maimuţe adulte au continuat să mănânce fructele pline de nisip.

  Apoi ceva uimitor s-a întâmplat: de la un anumit număr de maimuţe care îşi spălau fructele, brusc fenomenul a luat o amploare explozivă. Dacă dimineaţa doar o parte din maimuţe foloseau această cunoaştere, seara aproape toate maimuţele deja spălau fructele.

  De asemenea alte colonii de maimuţe din alte insule, precum şi maimute de pe continent, au început aproape imediat să-şi spele fructele. Nici în acest caz nu a putut fi găsită o explicaţie convenţională cum cunoaşterea s-a răspândit aşa de repede, trecând apa, fără să fi existat contacte directe între diversele colonii de maimuţe.

  Rupert Sheldrake, analizând aceste cazuri, a avansat ideea unor campuri morfice (sau formatoare, generatoare), care aveau rolul de a menţine cunoaşterea oricăror fenomene, nu doar din lumea vie, ci şi din cea minerală sau chiar cuantică.

  El a postulat că aceste campuri înregistrau într-un anumit fel toate informaţiile despre diverse evenimente, iar apoi exercitau o influenţă formatoare asupra tuturor fiinţelor sau obiectelor similare cu cele care au generat evenimentele respective, astfel încât noile evenimente să se încadreze oarecum în noul tipar.

  Am putea să asemănăm aceste câmpuri morfice (CM) cu un fel de matriţe în care este turnat metalul topit pentru ca să ia forma respectivă. O comparaţie şi mai bună este cu pământul peste care plouă. Iniţial acesta este perfect plan, dar apoi apa începe să sape mici şanţuri prin care se poate scurge mai repede. Gradat aceste şanţuri se adâncesc şi din ce în ce mai multă apă curge pe acolo.

  În comparaţia noastră, şanţurile sunt noile câmpuri morfice create, care crează obişnuinţa ca lucrurile să se petreacă predominant într-un anumit fel şi nu în altul. În linii mari, teoria morfogenetică explică mult mai aprofundat şi extinde ceea ce noi numim „obişnuinţă”.

  • George Valah spune:

   Ideea nu e rea… Dar am argumente ca „in acst caz” e vorba de altceva: deja se stie ca America a fost colonizata (nu in intregime!) de „europeni din N Europei” acum cca 12.000 de ani. Atunci am avansat ideea ca de fapt erau”(proto)daci! Pe parcurs am gasit argumente care sprijina aceasta teorie. Faptul ca in toata America „roata” mu a existat, decat in aceste „jucarii/amulete” arata caracterul ancestral si venerat, care nu a fost insa folosit in practica… Deci „originea rotii ” trebuie sa fii fost din alta parte! Mai departe … argumentele vorbesc prin ele insele, de aceea nici nu am comentat in vreun fel! Ceea ce „va urma” sper sa „uimeasca” pe cat de mult m-a uimit pe mine cand le-am „gasit”! 🙂

  • lili spune:

   Pe mine mă uimește și mai mult felul în care ,,evoluăm” noi oamenii (inclusiv cei de pe net). Nu mai știm nici să răspundem la salut, sau la urări! E… calitatea care urmează asimilării cantitative, nu? Și am întâlnit asta la oamenii care au cele mai bune explicații științifice.
   Nu ne privim în ochi dacă ne întâlnim pe același drum spre serviciu, întoarcem privirile în altă parte, ca nu cumva să trebuiască să zâmbim, ne mințim unii pe alții, încercăm să ne înșelăm singuri… etc. Oare, când vom învăța să spălăm fructele?????? 🙂

   Sărbători cu iubire și suflete curate – tuturor!

   • gabin sandu spune:

    Lili,
    „uimirea” naste intrebari, apoi apar raspunsurile, apoi convingerile si credintele, apoi experientele.. si asa se formeaza frumosul de caracter. Daca acum esti uimita inseamna ca esti pe drumul cel bun! 😀
    Mi-a placut mesajul tau spus asa, cu mainile in sold. 🙂
    ”Prietenii stiu de ce” ai atitudinea asta simpatica si ofuscata.
    (eii, am facut o pauza pentru ..”asimilari cantitative”, si tu acuma gata, pui mana pe matura! 😀 si apoi spui „sarbatori cu iubire”.Sa fie cu iubire atunci, da?) si promit ca daca ne intalnim spre serviciu, nu ma uit in alta parte!
    Sarbatori pline de Lumina si tie!

 2. marianascheau spune:

  Sarbatori fericite tuturor!Pace si armonie ….si vreme frumoasa.

 3. Ileana spune:

  Fie ca sfanta sarbatoare a invierii domnului sa-ti aduca cele 4 taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta. Clipe de neuitat alaturi de cei dragi si numai realizari! O seara binecuvanata alaturi de familie! http://i1024.photobucket.com/albums/y301/Petilea_Noidoi/1656_sarb_zps1aa10bf9.jpg
  May the holy feast of the Resurrection bring you divine mysteries 4: reliable, light, love, hope. Unforgettable moments with your loved ones and only achievements! An evening with family blessings!

 4. Acque Line spune:

  Frumoase informatii si extrem de binevenite !!! Doamne ajuta ,Sarbatori fericite tuturor !!!

 5. Petra Asandei spune:

  Buna George,

  Iti multumesc mult pt munca pe care o depui. Sarbatori Fericite!

    O zi buna, Petra Asandei


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s