De rerum naturae: „Piatra de moara, piatra solara, piatra de mormant…”

derenkuyu

Videoclipul de mai jos este despre extraordinarul  oras subteran de la Derinkuyu  din Capadochia (azi in Turcia). Vechi de mii de ani,  adanc de aproape 100m, situat pe 13 nivele, dotat cu sisteme de ventilatie si 15.000 de tuburi de ventilatie inguste sapate in roca, avand chiar si o camera de ceremonii religioase, putand adaposti o populatie de 20,000 de persoane. Mai avea magazii adaposturi pentru animalele domestice ale comunitatii, egal ca efort, conceptie si grandoare cu piramidele egiptene!

La min. 7 se poate vedea sistemul de inchidere al intrarii  orasului subteran, o piatra circulara de 500Kg care putea fi rotita doar din inauntru de un singur om, acoperea intrarea. „Nu se stie” cine , care populatie a construit colosalul oras subteran…

Mormantul lui Iisus, care conf. Bibliei a fost pus la dispozitie de Iosif din Arimatea! Arima- t(h)ea (Theos) putea  fi localitatea  de obarsie a lui Iosif, dar cu siguranta exprimarea  Arim a Theos se traduce : „din neamul credintei arimilor (aramaicilor), adica nu a evreilor!  Este normal ca Iisus fiind si el dac din neamul arimilor, cei de-un neam si credinta cu el i-au ridicat trupul, l-au spalat si pregatit cum cereau traditiile si l-au pus in mormantul ce apartinea unei personalitati de vaza de-al lor Iosif cel din neamul dacilor arimi !

mormant Iisus

piatra cea mare cu care a fost inchis mormantul lui Iisus

piatraIisusA se observa ca piatra rotunda se rotea pe un fagas special, un canal de piatra care se potrivea perfect cu marimile pietrei si putea fi impinsa de un singur om! In coltul de sus se vede cum piatra era „sigilata” de mormant.

********

Sarmisegetuza Regia, „Soarele de Andezit”! Se vede atat discul de piatra cat si calea de rulare a sa de pe pamant!

soarele de andezitJPG

Deci acesta piatra nu „sedea culcata” pe pamant in timpul ceremoniilor dacice,  ci trebuia impinsa, rotita pe calea ei de rulare!

DSC01768

  Piatra de moara clasica asa cum a existat dintotdeauna in morile de pe la noi. Cuvantul „moara” e asociat cu „moarte” Vine de la „mo” ceea ce in limba dacica insemna „apa” (moina, mocirla, a musti, Mo-ravita, moisture (engl)=umezeaala, amestec umed, etc) – morile erau in vechime pe rauri, ape curgatoare. Moarte inseamna „oprirea vietii”, a sortii (karmei), a curgerii raului  la varsarea   in  „oceanul infinit”!

Piatra de moare (roata  grea a sortii) era oprita in cazul mortii si invartita in perioada vietii!

Intrebari:

Cine a construit orasul colosal subteran din Capadochia (Capul Dacia)?

Din ce neam era Emanuel (Manu zeul dacilor) cunoscut ca Iisus (Isasa inseamna „vindecatorul”) rastignit de evrei si ingropat de arimi in mormantul lui Iosif?

Daca Sarmisegetuza era capitala spirituala, culturala si regala a Daciei, este vreo legatura de aceasta natura intre „Soarele de Andezit” de acolo si „pietrele” din  materialele prezentate anterior?

Poate in alt articol o sa dezvoltam si la ce se folosea acest „ritual al Soarelui de Andezit”, unde se mai foloseste si azi, si cum se facea…

Masa tacerii

Material de: George Valah


18 comentarii on “De rerum naturae: „Piatra de moara, piatra solara, piatra de mormant…””

 1. baruxa spune:

  MULTUMESC pentru toata munca depusa. Prin ce faci ne ajuti sa ne putem intrebari, sa deschidem ochii si sa vedem ca lumea nu este asa cum este ea prezentata.

  • George Valah spune:

   Daca unul, intelege ca exista si alte perspective, merita efortul! 🙂

   • gabin sandu spune:

    despre piatra de mormant si piatra de moara sunt lucruri interesante si nu sunt obiectii. Cred ca in primul caz piatra statea vertical in santul ei de rulare, iar in al doilea caz piatra statea orizontal ca sa poata macina. (uauu, cate lucruri stiu!)
    Despre discul solar exista obiectii la faptul ca ar fi stat vertical:
    -pare cam ingusta in raport cu diametrul, ceea ce o face greu de mentinut in pozitia de rostogolire;
    -nu este dintr-un singur bloc; pare a fi un aranjament de pietre care scot in evidenta si sectoarele de cerc (cred ca sunt 10) cu aplicatii in astrologie;
    -discul are „o coada” care arata Nordul, coada care pleaca exact din marginea discului. Aranjamentul nu pare a fi la intamplare. (nu stim daca este original tot ceea ce vedem, sau au fost serii de renovari care au modificat pozitia pietrelor).
    Despre canalul de piatra care trece putin pe sub discul solar nu stiu ce sa spun. Poate ca a existat o alta piatra circulara ce rula pe el ? Undeva pe platou exista niste discuri ceva mai mici ce par a fi potrivite pt rulat pe canal (in fata sunt unele din beton armat, mai in spate sunt unele din piatra)
    pe care le-am vazut intr-o poza de aici:
    http://a-craciunescu.blogspot.ro/2010/03/radu-oltean-revine.html#comment-form

    • George Valah spune:

     Tot ingusta e si piatra care s-a pastrat de la mormantul lui Iisus, cu toate astea a fost rostogolita sa acopere intrarea… Deci daca acolo se putea, se poate oriunde! Nu stim ce alte constructii erau in locatie, avem doar ce ni s-a pastrat, + o serie de pietre asemanatoare si un modus operandi comun in folosirea lor! Asta spune: origine comuna, cultura comuna, care s-a pastrat si folosit pe durata a mii de ani, deci „valabila”!
     Mai adaug doar atat: a se vedea masa tacerii a lui Brancusi! Cu adevarat genial artist!
     http://www.webphoto.ro/romania/the-sculptures-of-constantin-brancusi-in-targu-jiu.html

 2. Nicostrate spune:

  Si pietrele chiar vorbesc adevarul !!!

 3. Nicostrate spune:

  Inca ceva ,cel mai bun observator al cerului este …fantana !

 4. LsS spune:

  Eu cred ca „moarte” se leaga de intuneric si nu de apa. Pentru ca UR a insemnat „intuneric, intunecat”, avem si azi gura, ureche, buric, gaura, cur (a se ierta indrazneala), nuri s.a. La fel, verbul „a muri” il are pe acest UR. Mi se pare interesanta analogia morar-urs-moarte. In traditiile romanesti, ursul este un fost morar. Devenit urs spune pentru totdeauna „mor” (legenda povesteste ca a vrut sa-l insele pe Dumnezeu spunand ca a murit sau ca moare). Si chiar cuvantul urs contine pe acest UR.

  Despre discuri cu gauri:
  https://www.google.ro/search?q=england+megalith&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Z_TVU7TwFKf8ygPtuIHQBA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667#q=men+an+tol&tbm=isch&imgdii=_

  • George Valah spune:

   A nu se uita cel mai important dintre cuvinte”URAT”! Apoi a „uri”, urias (saracii, erau mari si urati!) etc. Daca tu crezi ca „moarte se leaga de intuneric” e una, dar te refei atuci la spaniola (muerte = moarte, suerte = soarta, etc) In romana e „mo” nu „ur”! Oricum multumesc, de mult cautam intelesul lui „ur”, „urus”…FF interesant!
   In subiect nu era vorba de „pietre cu gaura”, tocmai, cele de acolo NU aveau gaura (exceptie piatra de moara – piesa mecanica din morarit). E mare deosebire in simbolistica si cultura respectiva!

   • LsS spune:

    Da, da, treaba cu piatra. Daca te uiti la diferitele pietre cu gaura se remarca ca in timp gaura din centru devine din ce in ce mai mica, pana la estompare. Mi s-a parut interesant sa amintesc asta.

    Acum, moarte si soarta e interesant ca desi le scriem cu O le pronuntam cu U: muarte, suarta.

    • George Valah spune:

     Da. Daca tu asa ai vazut, asa o fi… ca putini se uita in gauri atenti! A fost interesant ca ai amintit asta.
     Da de unde „U”, doar daca ai carne intre dinti sau vorbesti pe nas s-ar auzi asa! Se aude clar: „O”! Mare, deschis, rotunjind, hmm… „sunetul”. Zambesc.

 5. Maria spune:

  1. Dar hai sa legam orasul subteran de la Derinkuyu, prin ‘autostrazi’, de Scotia.

  – Heinrich Kush a descoperit o retea de tuneluri, veche de peste 12.000 de ani, care leaga Scotia de Turcia.

  Acest fapt schimba radical perspectiva istoricilor asupra neoliticului, pentru ca oamenii din acea vreme trebuiau sa aiba nu doar unelte speciale, dar si viziune asupra modului de lucru.

  sursa:http://cultural.bzi.ro/misteriosul-tunel-vechi-de-12000-de-ani-din-scotia-10768

  2. Pietrele mi-au amintit de poarta stelara Stargate dar si de energia emisa de undele de forma.

  3.“mo” ceea ce in limba dacica insemna “apa”, adica apa de la Potop?

  4. constructorii sa fi fost atlantii? posibil cu origine ET, printre alte populatii ?

  5. interesant – Aparatul lui Uriel in Dacia

  ” Iordanes, care i-a cunoscut pe daci prin sec.VI e.n., consemna ca: „ in timpul marelui preot Deceneu, dacii stiau teoria celor 12 semne zodiacale, cum creste si scade orbita Lunii, cu cat globul de aur al Soarelui intrece globul pamantesc, sub ce nume si sub ce semne cele 346 de stele trec de la rasarit la apus, eclipsele, rotatia cerului, regulile prestabilite ale astrelor…”

  Sanctuarele circulare abunda pe teritoriul Romaniei, la Adamclisi, Sarmisegetuza, Cetatuia, Racos- 3 sanctuare, si, ultimul descoperit ( in aprilie 2005), de la Sacele, pe dealul Bunloc. Intr-adevar, bun loc! Acest sanctuar este mult mai mare si, se pare, mai complex decat cel de la Sarmisegetuza ”

  sursa: http://www.enational.ro/dezvaluiri/romania-mea/aparatul-lui-uriel-in-dacia-65357.html/

  • George Valah spune:

   – Nu numai ca „stiau sa construiasca” asemenea tuneluri, dar cunosteau „exact” si harta Pamantului cit si forma lui reala!
   – Eu nu as mai numi „sanctuare circulare dacice” asa cum niste posibili arheologi din viitor nu ar trebui sa numeasca „sanctuar” de ex „uzinele auto Dacia” dar in alt regim de functionalitate… 🙂

 6. Lili Ana spune:

  Ma scarpin in cap si-mi zic: Mai dar arheologii astia trebuie sa fie mai tari decat inginerii. Pai gasesti cateva ramasite dintr-o cladire si o poti reconstrui dandu-i o infatisare corecta. Nu sunt de meserie dar hai sa-mi dau si eu cu parerea Piatra Solara putea fi o usa la o cladire ce acum nu mai exista, la un munte ce a fost exploatat de cautatorii de comori. Doar santul si piatra a ramas veridic. Sau, de ce nu, poate e o intrare secreta ce te duce intr-o lume paralela intr-o anumita perioada a anului si dupa anumite rugaciuni (incantatii)… imi cer scuze de ideile mele, poate din cauza ca am vazut prea multe filme.

  • George Valah spune:

   Ce spui e foarte bine, dar impresia mea e ca piatra respectiva era folosita intr-un „ritual” de „reinviere” de orice fel: om, natura, anotimpuri, etc! In cultul buddhist tibetan exista nu pietre, dar niste cilindrii pe care trebuie sa-i rotesti cand treci pe langa ei, pentru a „roti karma”, spre una favorabila. Ceva in genul asta cred ca era functia pietrelor… iar arheologii, sunt buni in meseria lor, doar ca multe descoperiri au fost facute si de ..”amatori”! 🙂


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.