De rerum naturae: Un dac a introdus zenul si artele martiale in China…

BodhidharmaYoshitoshi1887.jpgDacii, creatorii artelor martiale… Un dac a fost cel care a introdus artele martiale Kung Fu in China si a creat ceea ce astazi sunt „calugarii shaolin”!

Conform traditiei chineze prin anul 440 dH, un calugar „venit din India sau vestul Asieie” numit Da Mo  cunoscut si ca Bodhidharma, Bodhitara, P’u-t’i Ta-mo, Ta-mo, Bodai Daruma… ar fi adus buhismul zen (Chan) in China! Acest calugar e cunoscut si ca „al 28-lea  Patriarh” dupa Buddha si „Primul Patriarh Zen” din China. Da Mo era expert in artele martiale antice  Kalaripayat, care reprezentau o armonizare intre miscarile martiale si tehnica de respiratie pranayama. Da Mo era considerat un maestru in practica meditatiei Dhyana si creatorul  Zenului Budhist.

In timpul dinastiei Liang   [502-557 d.H.] din sudul Chinei , Da Mo a fost invitat de Imparatul Wu la curtea sa si i-a cerut sa-i raspunda la 3 intrebari:

1. „Cat de mult merit karmic am acumulat pentru ca am instaurat ordinul calugarilor buddhisti, le-am construit manastiri, am dat ordin ca sutrele sa fie copiate si raspandite picturi cu chipul lui Buddha?”

– Niciunul. Faptele bune facute cu intentii lumesti aduc karma buna, dar niciun merit. (NOTA: meritele in sens spiritual nu sunt aduse „de fapte” (care se petrec si apartin exclusiv lumii fizice) ci de purificarea/evolutia spirituala proprie, in care situatiile, faptele, sunt numai antrenament si mijloc de perfectionare al spiritului. GV)

2. Care e ” adevarul ultim/suprem cel mai pur/sfant?”

– „Nu exista adevar pur/sfant, doar vidul absolut” (NOTA: Tot ceea ce poate fi definit, e limitat de acea definitie si deci e parte, nu Intreg, deci „impur” dpdv al cuprinderii Intregului singurul Absolut/Pur/Sfant. Vidul absolut (sunya – skrt) este cel necreat, fara sfarsit, care cuprinde tot in mod virtual si este „Puritatea Absoluta”. GV)

3. „Deci cine e cel care este chiar  acum in fata mea ?”

– „Nu (il) stiu” (fushiki, pu-shih) (Nicio fiinta umana nu poate cunoaste Absolutul, caci fiinta trupeasca e marginita si nu poate cuprinde Infinitul. Prin afirmatia sa, Da Mo se recunoastea ca Fiinta Infinita! GV)

Imparatului nu i-au placut rspunsurile si teoria budhista iar Da Mo s-a retras la un templu shaolin din Provincia Hunan. Aolo, i-a gasit pe preoti si calugari slabiti si bolnavi, asa ca a decis sa se retraga din mijlocul lor si sa mediteze pana va gasi rezolvarea la problema. El s-a inchis intr-o pestera, dupa altii intr-o groapa/bordei sub pamant in care a stat in izolare timp de 9 ani! Cand a decis sa iasa  de acolo, a scris doua carti :   Yi Gin Ching   sau I Chin Ching (Esenta clasica a transformarilor Muschi-tendoane) si Shii Soei Ching sau  Hsi Sui Chin (Esenta clasica a spalarii maduvei)  [NOTA: in artele martiale chineze,energia Chi, este acumulata prin tehnici speciale in maduva osoasa. GV) Cele doua lucrari ar fi fost apoi zidite in peretii templului si descoperite numai dupa moartea lui Da Mo. Lucrarea Hsi Sui Chin ar fi fost pana la urma pierduta pentru totdeauna, pastrandu-se doar Yi Gin Ching care ii invata pe preoti cum sa-si intareasca sangele si sistemul imunitar , sa-si energizeze creierul si sa dobandeasca „iluminarea” (spalarea maduvei)!

Bazele acestor lucrari care includ antrenamentul fizic numit Shihpa Lohan Shou, sau „cele 18 (pozitii ale) maini ale lui  Lohan (Buddha)” au fost apoi incorporate in Shaolin Chi Kung si artele mariale Kung Fu sau in mandarina Shaolin ch’uan fa, iar in Japonia au devenit Shorinji kempo.  In prezent „Lohan” e denumirea tuturor marilor maestrii discipoli iluminati ai lui Buddha, desi in mod general se refera mai mult la „cei cinci sute de arhats” (sanskrita: „cei ce au atins iluminarea/nirvana”) (NOTA: cuvand indoeuropean de provenianta dacica, pastrat la noi: arhangheli, arhaic, arhitect (cel ce inalta constructii), etc. GV). 

Da MO ar fi murit in 534 dH iar invataturile sale si artele martiale  ar fi fost apoi dezvoltate de alti discipoli de-ai lui deveniti maestrii  chinezi.

Blue-eyed Central Asian monk teaching an East Asian monk. A fresco from the Bezeklik Thousand Buddha Caves, dated to the 9th or 10th century.

Da Mo  se spune ca ar fi venit din India, sau Asia Centrala… Se stie ca India a fost cucerita inca din antichitate  de daci, intaintea lui Alexandru cel Mare.  Traditia spune ca Da Mo ar fi venit „din vest”  era foarte temperat, avea barba stufoasa deschisa la culoare (chinezii au barba rara, neagra) si „ochi mari albastrii” si ca NU ERA CHINEZ.  Era descris in textele zen (chan) buddhiste ca „barbarul cu ochi albastrii”! 

In limba dacica „mo” inseamna „apa” si tot ceea ce e legat de apa. Ex: mo-cirla, moina, mostiste (a musti), moabiti = mo habitus (popor dacic  biblic asezat pe tarmurile estice ale Marii Moarte), etc

„Da Mo” = „Calea Apei”, supranume de origine romana-dacica.  „Da”-ul dacic  este cel din care ulterior au provenit : Dao, Tao (chin.), Do (jpn), Dharma(skrt)…

„Bodai Daruma” – alt supranume,  sonorizeaza cu „Bo, dai darama!” in care „bo”= suflet in dacica,  adica „Cel care iti da una si te darama”!

In traditia Kung Fu, primul antrenament al discipolului consta in „a lovi apa cu palmele” in doua galeti… timp de doi ani!

In clip T:31 sunt enuntate cele 3 legi si 5 discipline ale Templului shaolin:

1 Voi venera idolii Budhisti

2 Voi crede in legile Buddhiste

3 Ii voi respecta pe Maestii si discipolii lor care imi sunt tovarasi

I. „Nu voi ucide”

II. „Nu voi fura”

III. „Nu voi prigoni” (alunga de pe pamanturile lor) 

IV.”Nu voi minti”

V.” Nu voi bea” (alcool)

Un pastrator al pacii/(ordinii cosmice) trebuie sa aibe inima curata/pura, un calugar shaolin poate folosi violenta numai pentru „a aluga raul”, a te folosi de arme in alte scopuri e interzis! Pricipalul scop al practicarii acestei discipline e promovarea puterii si a sanatatii.  Puterea nu trebuie folosita irational in rezolvarea conflictelor zilnice. 

T: 33 Discipolii Shao lin invata istoria acestei discipline si cum APA este primul element cu care se antreneaza lovind-o cu palmele…  Da Mo… Calea Apei…

NOTA: acestea sunt principiile dacice, transmise de Maestrul Da Mo. De observat DIFERENTA intre „a ucide” si „a apara ordinea prin alungarea raului”. Prima este o manifestare a vointei egotice: furie, ura, cruzime, etc cea de-a doua e forma altruista a „binelui general” prin restabilirea ordinii (Divine). Aceasta trebuie inteles LA FEL si in contextul Biblic al celor 10 Porunci, Biblia si invataturile aparand tot in mijlocul populatiei dacice, cu aceleasi filozofii si credinte. De acee de ex, discipolii lui Iisus „nu ucideau”, dar purtau arme asupra lor si aparau la nevoie pe cei prigoniti, nedreptatiti de fortele raului! Ideea a fost ulterior  continuata  si de „Cavalerii Mesei Rotunde” ai Regelui Arthur, la randul lor TOT DACI, dupa cum cu mult respect sunt reprezentati chiar de cinematografia britanica, a se observa discursul lui Arthur cu profunde semnificatii dacice (libertate, nemurire) si „steagurile” dacice ale cavalerilor T:30 : 

Nici in China nu e uitata ADEVARATA origine a artelor martiale si a acelui dac Da Mo, care a le-a adus intelepciunea zen si artele martial! In capodopera „The Hero” (eroul) , lupta se da pe ritmul muziii – armoniei interioare, si al picaturilor DE APA… 

In aceasi film, o alta lupta Flaying Snow (zapada zburatoare) versus Moon (Luna)… Cea cu „fata alba” cu trasaturi europene, lupta cu doua mani cu sabiile incovoiate „sika” dacice, si … „moare razind cu sabiile in maini”!

Autor: George Valah

Informativ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bodhidharma

http://www.waltsdorsai.net/damo.htm

 

 

 


16 comentarii on “De rerum naturae: Un dac a introdus zenul si artele martiale in China…”

 1. Dana spune:

  ,, În opinia unor cercetatori, prezenţa europeana în Bazinul Tarim, începând din mileniul al III i.Chr., sugereaza transferul de informaţie privind tehnica metalurgiei bronzului şi a carului de război către civilizaţia chineza. Această teorie contravine în general ideii că Europa şi Asia au format civilizaţii total independente, fără schimburi culturale. ,,
  Sursa http://istorie-furata.blogspot.ro/2014/11/descoperiri-care-rastoarna-teoria.html; http://istorie-furata.blogspot.ro/2014/11/descoperiri-partea-ii-care-rastoarna.html

  ,, Michael Robinson este profesor la Universitatea Ohio si este specializat in inundatiile catastrofale care s-au abatut asupra Pamantului din cele mai vechi timpuri.
  A fost unul dintre cei care au imbratisat ipoteza emisa de Robert Ballard, cand acesta afirma ca Potopul Biblic a inceput in bazinul Marii Negre. Numai ca, spre deosebire de Ballard, Michael Robinson a preferat pentru cercetarile sale nu tarmul turcesc, unde echipa primului a descoperit doar o epava de corabie veche de cateva mii de ani, ci tarmul nordic românesc, in apropiere de insula Serpilor, si undeaparatura a inregistrat niste constructii ciclopice stranii, piramide si catedrale ce par de neinchipuit pentru zilele noastre.
  „In cercetarile mele m-am bazat foarte mult pe textele mistice care arata ca toate civilizatiile isi au radacinile pe teritoriul patriei dumneavoastra si am avut acces la toate descoperirile facute in România, din acest punct de vedere, descoperiri de care românii nici macar nu au auzit”. ,,
  Sursa https://sfinxredivivus.wordpress.com/tag/blajinii-urmasii-atlantilor/

  • George Valah spune:

   Civilizatia Cucuteni devanseaza cu 1000 de ani simbolul Yin-Yang cunoscut ca fiind al Chinei, circulatia energiilor prin organismele vii, meridianele energetice ale acestora, acupunctura…

   • Dana spune:

    da, primii ,,învățâcei,, cu cel putin o mie de ani inaintea sumerienilor …

    • George Valah spune:

     „Dacii erau cel mai numeros popor dupa inzi”… cca 200 de triburi pe un teritoriu imans cuprinzand Europa si Asia! ! Sumerienii erau tot… daci! De aceea „asemanarea scrierilor” tablitelor de la Tartaria cu ale altor „civilizatii”… Istoria cu care am fost „invatati” e mult deformata, falsificata.. De aceea sunt distruse sistematic vestigiile care s-au pastrat, pentru a fi cat mai rataciti in confuzie mai departe de ceea ce suntem cu adevarat…

 2. Tamara spune:

  Daca e asa, de ce chinezii practica si astazi artele martiale, ir noi, dacii, români, nu..

  • George Valah spune:

   Intreaba si „de ce noi facem lupte demonstrative „dacii cu romanii” si filme, si-i imbracam pe daci in…”piei de oaie”? Unde s-a pomenit asa ceva, cand in sculpturi, mozaicuri, picturi, apar in toga, armuri, etc?

   Iar „daca nu e asa” intreaba-i pe chinezi „de ce pastreaza acestea in traditia si documentele lor din acea perioada”?

   Am „raspuns” la intrenare, „logica de altfel” … gandeste-te cum micile tari romane au tinut pe loc expansiunea otomana, apoi odata cu raspandirea armelor de foc am devenit „tari fanariote”!

 3. Dana Pamfil spune:

  A fost o vreme, imediat dupa revolutie, in care artele martiale erau foarte populare in randul copiilor. Ca si filmele cu „batai”.
  O perioada frumoasa…
  Nu stiu exact care cine a fost si intr-un fel nici nu e foarte important. Ceea ce conteaza e adevarul ultim, acela al vidului absolut…ceea ce imi starneste imaginatia sunt posibilitatile cu totul noi ce izvorasc din acest spatiu vid…
  Stiu dintr-un interviu ca a existat in Japonia un om care a facut ceva deosebit. Inainte de a se declansa bomba de la Hiroshima sau poate Nagasaki, acest baietel pe atunci a ridicat mainile in aer si a rostit ceva de genul „aceasta nu ma va afecta”, si asa a fost. Nu a fost afecatat de explozie cu nimic traind apoi multi ani si fiind considerat un mare maestru.
  Stiind de efectul a 100 maimuta ma gandesc de posibilitatea extraordinara care acum se afla in noi toti…posibilitate in care orice cip, chimtrails si chiar razboaie devin simple jucarii inofensive…

  • George Valah spune:

   Artetele martiale au fost intai modaltati de a atinge perfectiunea, o forma de „iluminare” si disciplina interoara si apoi autoaparare… De-aceea Da Mo a ramas in istoria Chinei nu ca „un mare bataus” ci ca un „mare intelept”! Ceea ce spui, e adevarat si era/este folosit si de yoghini care pot inghiti otravuri fara a fi afectati… Dar asta nu e la indemana oricui, presupune antrenament … „in mai multe planuri”! Copilul care a reusit asta (nu stiu/stiam despre asta) avea deja „nativ” acel antrenament, probabil din bieti anterioare…

   Exista o treapta superioara celei de a nu fi afectat de rau: aceea de a-l transforma in bine, a folosi polaritatea pozitiva din absolut orice eveniment, a ne pozitiona in ea, a o amplifica…

   Bine ai venit! 🙂

 4. Gelu Glad Menumorut spune:

  Voi comenta numai asupra acestui mic aspect: „Traditia spune ca Da Mo ar fi venit „din vest” era foarte temperat, avea barba stufoasa deschisa la culoare (chinezii au barba rara, neagra) si „ochi mari albastrii” si ca NU ERA CHINEZ.” Da, corect! Trebuie amintit doar faptul că o SINGURA rasă omenească, cea ariană, are părul şi ochii colorate în alte nuanţe decît cea clasic-negru. Rasa neagră, cea galbenă şi celelalte sub-rase au ca specificitate părul de culoare neagră, la fel ca şi ochii. Da, există excepţii (destul de puţine) dovadă a faptului că specia umană este compatibilă la metisare etc.

  • George Valah spune:

   Mai e ceva: Da-Mo = „calea apei” care NUMAI in limba „dacilor” si a noastra are intelesul asta! Ca si „Bo Dai Daruma” (cel care iti da (una) de te darama), era… „get”, de-al nostru!

 5. C. JaquelineL spune:

  La capitolul folclor ,călușerii georgieni au evoluat și încă păstrează sabia ca simbol,ai noștri au primit toiag în schimbul ei și aproape că nu mai dansează și dacă o fac se limitează la spectacol ,în timp ce populația României devine tot mai grav bolnavă de etnofobie …și încă ceva, Sabia dreptății face referire la Legea Sfântă (cruce) ,sabias ? :))
  Apropos ,existau și femei războinice și preotese (Călucene ) ,prin urmare aveau Brâul lor ,al muierilor ,care se mai păstrează doar în Banat …(aci e călușuș georgian https://www.youtube.com/watch?v=pAPKUbd0rCA)

 6. C. JaquelineL spune:

  Iaca și de la Măria și de la Solomia :)) (https://www.youtube.com/watch?v=sBtgpF-VQf0) ,că doar gugulanii îs de vreme multă ,că ge-aia apar și pră la Meso-potamus și ge-aia îi zice și la Taurul Ceresc ,Gugalanna (Sumerian GU.GAL.AN.NA) ,Gugu gin Retezat ,ori prin Poiana Mărului ,Caraș Severin ,ca să ne mai dumirim și să vadă oaminii de ce bănățenii îs făloși și cu geală :))

 7. C. JaquelineL spune:

  Pentru cine nu știe ,sunt vechea Sefora ,așa mă logam cu numele vechiului blog ….și aș adăuga dacă tot veni vorba ,că Hora și Horus ,au la bază defapt Torus ,în simbolistică Taurul Ceresc …și atunci se schimbă toate datele problemei ,,..Torus e cingătoarea,ori brâul de care zic folcloriștii și interesant că Tora e măcar cu titlul pe-acolo ,deci Biblia ,dacă nu e o carte tehnică cu totul ,își are capitolele sale dedicate acestui domeniu ,al Științei .Interesante de citit sunt și cărțile lui nenea Micu Ioan ,aici găsiți detalii despre domnia sa și mai târziu am să scriu și câteva dintre titluri după ce voi căuta în bibliotecă,avându-le prin bunăvoința domniei sale …(http://www.inventatori.ro/view_article.php?id=669)

 8. C. JaquelineL spune:

  Pentru a se înțelege mai exact ce spun ,cei de azi au copiat Torus-ul la scară mai mică .CERN cu Acceleratorul de particule …

 9. C. JaquelineL spune:

  Omenirea de la Alfa la Omega este titlul cărții ,de Ing.Ioan Micu și Ing. Emil Godeanu …O altă viziune care poate fi utilă ,este extrem de binevenită ,mai ales că vine din domeniul cercetării ..Sincer zic,io una mă săturasem de foarte mulți ani de conspirații rătăcite de care e plin net-ul și nu spun că nenea Micu are dreptate maximă ,dar e util tare pentru nepricepuții într-ale Scripturilor antice ,renegate de altfel doar de către cei care nu le pricep …


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.