Ajunul Bobotezei…

– Casa in care a copilarit Iisus, in care a trait alaturi de familia Sa pana la varsta de 30 de ani… Peste aceasta s-a constrit o biserica aflata  in ruina iar peste toate se afla in prezent „constructii civile”. Casa in care a trait Iisus era considerata „pivnita” a prezentei constructii de deasupra. Locul nu e in circuitul turistic.

-Prima  biserica crestina din Ierusalim: acolo se intruneau Apostolii si Fecioara Maria! Biserica  a servit ca loc loc de rugaciune, are un bazin in care se faceau botezurile,  dar si un tunel de scapare, in caz ca romanii ar fi venit sa ii prinda… In interior s-a gasit un vas ceramic care avea incrustat pe el: menora si pestele crestin. Impletite cele doua formau „steaua lui David”. De mentionat ca „menora” = sfesnicul lui Solomon, e stravechi simbol dacic la fel ca si „steaua lui David” tot stravechi simbol dacic. Aceasta din urma a fost adoptata ca simbol al evreilor in urma cu cca 300 de ani, adica prin sec XVIII… Impletirea celor doua simboluri: menora si pestele crestin poate simboliza continuitatea spiritualitatii dacice de la (dacul hittit) Solomon pana la (dacul arim) Iisus… Locul nu e in circuitul turistic.


5 comentarii on “Ajunul Bobotezei…”

 1. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

 2. Om bun spune:

  La multi ani !
  M-am uitat doar 10/15 min. din documentar (o să-l vad zilele acestea pana la capat), ce însă am remarcat, ca și în multe alte documentare și filme artistice cu subiect biblic, prezentarea Mantuitorului(ca și a Preacuratei Feciorie Maria ) ca un copil(sau adult) cu pielea maslinie parul negru și ochii căprui sau negri. Cum se face ca toți produvcatorii sunt într-un consens aproape general cu caracteristicile fizice ale lui Iisus pe când descrierile celor contemporani cu el îl prezintă cu totul diferit, cu parul deschis și ochii albastrii. Se știe foarte bine ca parul unui copil de regula aproape blond la naștere și în primii ani se închide în timp la culoare ajungând șaten, și nicidecum invers. Chiar și de la un film artistic am așteptări ca acesta sa înfățișeze cat mai aproape de realitate personajele biblice ce le înfățișează cu atât mai mult al lui Iisus Hristos Izbaviturul umanității și cu atât mai mult de la filmele ce se vor a fi documentare, adică filmele ce au pretentia unei prezentari cat se poate de reala și adevărată a unor întâmplări sau timpuri demult apuse. Și nu nu este vorba de a cauta nod în papura sau a vedea în tot conspirații sau mândrie ariana a albului din mine sau altceva, dar ma întreb, dacă Dumnezeu în marea Sa înțelepciune si putere a decis Sa se înfățișeze umanității într-un anume chip și într-un anume fel înseamnă că acest lucru are o foarte mare importanta și semnificație. Asa a Binevoit și asa ni Se arate Dumnezeiasca putere ce a creat totul și asa a vrut să-L vedem și sa-L cunoaștem. De ce? Asta trebuie sa incercam sa aflam fiecare, si cred ca am inteles o mica parte din semnificatii insa este treaba fiecaruia sa reflecteze asupra acestor lucruri si sa ajunga la o cunostere a Sa completa si din punct de vedere spiritual ca Putere Ceresca si din punct de vedere material ca intrupare omenesca. A-L intruchipa altfel inseamna sa te opui Voii ceresti si chiar mai mult decat atat ,sa sa fii impotriva ei. Insemna ca tu ca om te crezi mai destept decat Dumnezeu, ca parerea ta este mai importanta decat Voia Dumnezeiasva. Vai si iar vai de acesti rataciti.De ce așeti „cautatori” ai reprezentării adevărului se încăpățânează sa ni-L înfățișeze diferit. Și nu cred ca este o omisiune sau greșeală din partea lor ci ceva cautat și realizat cu mare persistenta.
  Cred ca este o intentionata și persistenta reprezentare fizica a Mantuitorului pentru a potrivi perceptia umanității cu socotelile lumești si trecatoare ale papusarilor din umbra. Ii compătimesc pe cei ce fac acest lucru și indemn la trezvie și discernământ fata de aceste reprezentăr,i ce chiar dacă prezintă lucrurile corecte din punct de vedere istoric și biblic, pot și chiar construiesc o imagine cel puțin incorecta fata de „fața” Mantuitorului nostru.

  • George Valah spune:

   Draga Om Bun…ai vazut bine, chiar daca nu tot filmul (primul, cel cu casa…Mult mai „special” il consider insa pe al doilea, cel cu „prima biserica crestna din ierusalim” si dn lume!) si ai fi „auzit” si mai bine, cum „in copilarie era strigat „Iisus”, desi numele era „Emanuel” caci „porecla” Iisus (vindecatorul!) a venit mult mai tarziu, cand incepusera si „minunile”! Dar… cum sa „explici lumii” ca „un prunc evreu a primit nume de zeu dacic (Manu – din E Manu El) si cum sa explici ca „era evreu blond”” cand evreii erau „intunecati la culoarea pielii si a parului ?! Asa, ca… lasa mai bine sa stie lumea de „Iisus” (si sa uite de E Manu El) si sa il infatisam „negricios” (ca doar nu era sa il arate blond cu ochi albastrii si sa se gaseasca unul altul „sa se miire si sa se intrebe”!) Mira-te Om Bun de Intelepciunea Celui ce a Oranduit lucrurile, sa fie intelese pentru unii si ascunse altora.. ! 🙂

 3. foarte interesant si emotionant documentarul. il voi recomanda la randul meu


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.